1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Uus metsaseadus muudab metsade majandamise looduslähedasemaks
Uus metsaseadus muudab metsade majandamise looduslähedasemaks

Uus metsaseadus muudab metsade majandamise looduslähedasemaks

Foto: Matti Paglant

Valitsus arutab neljapäeval uut metsaseaduse eelnõu, milles on olulisel kohal looduslähedasem metsade majandamine.

Nimelt saavad metsaomanikud kavandada oma tegevusi metsas vastavalt looduslikele piiridele, mille eesmärk on langid loomulikumalt maastikule sobitada, et vältida metsade killustumist.

Eelnõuga tuuakse seadusesse püsimetsana majandamise võimalus, et pakkuda metsaomanikule alternatiivi lageraietele. Püsimetsandusega välditakse suurte lagedate alade tekkimist, parandatakse noorte ja keskealiste puude kasvu, suurendatakse seemnesaaki ja vähendatakse metsa kahjustamist puiduvarumisel.

Muudatuste jõustumise järgselt peab metsas tehtavate tööde puhul olema väljas info tööde teostaja kohta ja tegevuse kirjeldus. Nii on metsas majandamine huvilistele nähtav ja jälgitav. Sama eesmärki täidab ka metsaregistris avalik info metsas kavandatavate raiete kohta.

Eelnõu kohaselt vähenevad väikeomandi metsakasutuspiirangud. Kuni viie hektari suurusega metsamaa kinnistute füüsilisest isikust omanikud vabastatakse inventeerimisandmete esitamise kohustusest. Metsaomanikud, kes raiuvad aastas kuni 20 kuupmeetrit metsa, on vabastatud metsateatise esitamisest.

Eelnõuga lisatakse kohustus jätta lageraie korral langile säilikpuid ehk elustiku mitmekesisuse tagamiseks vajalikke puid üle viie hektari suurusel raielangil vähemalt kümme tihumeetrit ühe hektari kohta. Seni kehtis kohustus jätta nimetatud puid langile sõltumata langi suurusest vähemalt viis tihumeetrit hektari kohta. Muudatus aitab paremini säilitada elupaiku nendele liikidele, kes lageraielankidega raskesti kohanduvad.

Head Uudised GoodNews