1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uus Norra suursaadik Eestis külastas Viljandimaad
Uus Norra suursaadik Eestis külastas Viljandimaad

Uus Norra suursaadik Eestis külastas Viljandimaad

Keskel: Norra suursaadik Dagfinn Sørli
Keskel: Norra suursaadik Dagfinn Sørli

Täna külastasid Viljandimaa Suure-Kõpu mõisa Kuningliku Norra suursaatkonna esindajad eesotsas septembris Eestis tööd alustanud suursaadik hr Dagfinn Sørliga. Teda saatis külastusel Viljandi maavanem Erich Palm.

Suursaatkonna kahepäevane visiit algas eile, kui tutvuti Eesti Pärimusmuusika keskusega Viljandis ning käidi Viljandi vallas Norra investeeringuga seonduvas firmas Bestra Engineering.

Saatkonna delegatsiooni teise päeva huvi oli eelkõige tutvuda Norra riigi finantsmehhanismide poolt rahastatavate objektidega maakonnas.

Norra suursaadik Dagfinn Sørli ja Viljandi maavanem Erich Palm
Norra suursaadik Dagfinn Sørli ja Viljandi maavanem Erich Palm

Viljandi maavanem Erich Palm rääkis suursaadikule Viljandi maakonna  kultuuri- ja majanduse valdkonna erisustest ning avaldas usku, et hea koostöö Norraga jätkub mitmetel elualadel. „Täna on maakonna ettevõtluse valdkonna parim näide Norraga koostööst seotud Bestra  Engineering`u tegevusega. Tänu firma kõrgetasemelisele insenertehnilisele oskusteabele saavad võimalikuks atraktiivsed töökohad ning konkurentsivõimeline palgatase, mis hakkab inimesi piirkonnas hoidma. Kindlasti kuulub meie lugupidamine norrakatele mõisakoolidesse panustamise pärast, sest oleme nende toel saanud päästa märkimisväärsel hulgal Eestile olulisi kultuuriobjekte.“

Norra suursaadik Dagfinn Sørli
Norra suursaadik Dagfinn Sørli

Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo, kes suursaatkonda Suure-Kõpu mõisas võõrustas ütles, et hindab Norra abi mõisa taastamisel väga kõrgelt. „See on seni olnud ja loodetavasti on tulevikukski võimalus, mis   väärtustab kohalikku maapiirkonda,  annab motivatsiooni ja võimaluse noortele peredele maapiirkondadesse tagasi pöörduda, siin tasuvat tööd teha ning lapsi kasvatada. Püüame Kõpu mõisa ja ümbrust arendada küla- ja kogukonna keskusena. Seda nii omal jõul kui Norra abiga. Senisest veelgi enam soovime edaspidi panustada uutele tervikvõivõimalustele, mida mõis ja selle ümbrus ettevõtluse kaudu pakkuda saab.“

Norra suursaadik Dagfinn Sørli ja Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo
Norra suursaadik Dagfinn Sørli ja Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo

Suure-Kõpu mõisast liikusid külalised edasi Olustvere mõisa.

Euroopa Majanduspiirkonna lepingul – Norra väraval ühisturule – täitub käesoleval aastal 20 aastat. Viimased 10 aastat on see leping olnud raamiks ka EMP ja Norra toetustele – Norra, Islandi ja Liechtensteini rahastatud fondile, mille eesmärgiks on sotsiaalsete ja majanduslike ebavõrdsuste vähendamine Euroopas. Eestis on EMP ja Norra toetused andnud oma panuse Norra-Eesti partnersuhete sõlmimiseks ja tugevdamiseks paljudes valdkondades. Rahastust on saanud projektid mitmetes eri sektorites, sealhulgas keskkonnasõbralikuks innovatsiooniks, laste ja noorte heaoluks ning kodanikuühiskonna arenguks.

Head Uudised GoodNews