1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VÄÄRTUSTAME MAAELU I Maainimesed usuvad, et eriolukord tõstab maaelu väärtust
VÄÄRTUSTAME MAAELU I Maainimesed usuvad, et eriolukord tõstab maaelu väärtust

VÄÄRTUSTAME MAAELU I Maainimesed usuvad, et eriolukord tõstab maaelu väärtust

Eesti Külaliikumise Kodukant poolt läbi viidud küsitluses selgub, et 70 % maaelanikest loodab, et eriolukord toob maale inimesi juurde ning aitab kaasa maaelu väärtustamisele. Selgus, et siiani on piirangud nende majanduslikku olukorda mõjutanud vähe. Siiski peljatakse võimalikku majanduslangust ja töökohtade kadu sügisel.

Uuringu tulemused toetavad Külaliikumise Kodukant suunda populariseerida maaelu, mille üheks konkreetseks väljundiks on 26. septembril teist korda toimuv Maal elamise päev.  Samuti annab küsitlus innustust edendada kogukondlikku tegevust ning koostööd kohalike omavalitsuste ja külade vahel. Hea koostöö tagab, et eriolukorra ajal ei tunne kodanikud end oma muredega üksi jäetuna.

Eesti Külaliikumine Kodukant viis mai lõpus läbi 358 vastajaga veebiküsitluse, et saada aimu, kuidas näevad maainimesed eriolukorra tagajärgi.

Valik küsitluse tulemusi:

  • Pikaajalise mõju osas maapiirkondadele on 73% vastajatest positiivselt meelestatud ning 27% uskus pigem negatiivsesse mõjusse.
  • 16% vastanutest ei leidnud eriolukorras mitte midagi murettekitavat, samas kui 11% leidis jällegi, et eriolukorraga ei seostu mitte midagi head.
  • Kohaliku omavalitsuse tegevust epideemia leevendamisel märkas 44% vastanutest, 40% ei vajanud abi ning 16% heitsid omavalitsustele ette tegevusetust. Omavalitsuse toetavast tegevusest mainiti kõige enam toidupakke koolilastele, toidu ja ravimite kojukannet abivajajatele ning informatsiooni edastamist.
  • 86% vastanutest usub, et maal oli eriolukorraga kohanemine palju kergem kui linnas ning 74% said kinnitust, et nende otsus elada maal on õige.
  • Vastanutest 6% on eriolukorra tõttu töö kaotanud ning 18% on sissetulek langenud.

Küsitluse kohta saab lugeda pikemat kokkuvõtet kodulehelt kodukant.ee.

Head Uudised GoodNews