1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. VAATA VIDEOT! Elviira Jakobson räägib TTV saates Suvemiks juba homme toimuvast Eestimaa Rammumehe võistlusest
VAATA VIDEOT! Elviira Jakobson räägib TTV saates Suvemiks juba homme toimuvast Eestimaa Rammumehe võistlusest

VAATA VIDEOT! Elviira Jakobson räägib TTV saates Suvemiks juba homme toimuvast Eestimaa Rammumehe võistlusest

Elviira JakobsonHomme kell 15 algab suurvõistlus Eestimaa Rammumees, kus võtab omavahel mõõtu meie oma raskekahurvägi – professionaalsed rammumehed. Nagu nad ise on naljatamisi öelnud, siis peidavad endid külmaperioodil keldrites musklit pumbates ning lasevad siis soojaperioodil võistlustules oma punnis lihastel uhkelt särada.

Metsikute raskuste all ägisevate mehemürakate lihased rebitakse Kohila spordibaasis pingule ja sooned neis tahaksid otsekui välja vupsata. Sadu kilogramme korraga, mida tavainimesed suudavad liigutada vaid unenägudes, kiljuvad naisterahvad, hasartselt kaasa elavad mehed, kes kasvõi pisutki tahaksid suuta võistlusatribuutikat liigutada – see on vaatepilt, mida lihtsalt peab nägema!

Sellise suurejoonelise ettevõtmise taga on meie rammumeeste tegevuste korraldusliku poole pealt väike naisterahvas Elviira Jakobson, kes on Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühingu projektijuht.

Tere tulemast! Rammumeeste spordiala Teie ala hulka ju ei kuulu?

Tere! Minu ala hulka ei kuulu. Nii palju, kui olen sellega kokku puutunud, siis vaid tööalaselt, aga ise seda ei harrasta. Ausalt öeldes ei soovitaks ka mitte ühelegi teisele naisterahvale, kuna see on ikka liiga raske.

Korraldate kõiki nende tegemisi, ettevõtmisi ja kas homme on juba tulemas aasta suursündmus?

Jaa, toimub võistlus Eestimaa Rammumees 2014 ehk siis selgub Eesti tugevaim mees. See on pika traditsiooniga võistlus, kuid meie ühing korraldab seda alles viiendat aastat. Algab see homme kell 15 Kohilas, sealse spordihoone territooriumil. Tõotab tulla põnev ja jõuline rebimine.

Inimesed, kes vähegi rammumeeste tegemistel silma peal hoiavad, on juba kindlasti broneerinud aja homseks?

Kindlasti, sest rammumeestele on kujunenud rohked fännid, kes oskavad otsida infot toimuva kohta kas ühingu kodulehelt või Facebooki lehe kaudu.

Kuidas võistlustel see ramm ja jõud demonstreerimisele tuleb?

Esindatud on traditsioonilised rammumeeste alad. Näiteks tõstavad kive, mille raskus on vahemikus 100-200 kg või siis kannavad õlgadel spetsiaalset rauast konstruktsiooni, mille raskus on 400 kg ja rohkemgi veel. Neil tuleb kanda ka suuri rehve ning veel ühte spetsiaalset konstruktsiooni, mida nimetatakse karusselliks ja mille raskus on 350 kg. On veel palju muudki. Raskused on seal väga tõsised. Nagu ütleb ka meie slogan: Inimvõimete piire kombates!

See on suur töö …

See on väga suur töö, aga enne seda veel väga tugev iseloom. Ei tohi ju end hetkekski võistlusperioodil ja muidugi ka treeningperioodil lõdvaks lasta. Selline pingutus ongi nende elustiil. Eesmärgiks on seatud kindlad sihid, mis ei tähenda võite mitte ainult Eestis. Eesti rammumehed on väga heal tasemel ning maailmakarika etappidel võistlevad Rauno Heinla ning Lauri Nämi on mõlemad homme kohal. Neile pakub kindlasti konkurentsi Markus Männik.

See saab olema väga põnev ja vaatemänguline …

Jaa, spordiala on suurestki ka vägev show. Paljud, kes on tulnud võistlusi vaatama ja ei ole omanud varasemaid kogemusi toimuvast, on andnud tagasisidet kohal olles vaimustunult plaksutades, karjudes, kogu hingest kaasa elades. Tundub nii võimatu olevat, et selliseid raskusi üles vinnatakse, aga seda rammumehed teevad ning iga uue mehe etteastega tekib tunne, et no ei ole enam võimalik raskemaid asju üles tõsta ja teha rohkem, aga on võimalik. Pealtvaatajate hasart ja adrenaliin on laes. Kindlasti tasub vaatama tulla.

Kui suur on homsele kulminatsioonile eelnenud töö?

Möödunud aastal, kui võistlus sai läbi, leppisime kohe kohaliku omavalitsusega kokku, et kordame võistlust nüüd sel aastal uuesti. Sellest hetkest alates olemegi koostööd teinud ning jah, aasta otsa tuleb neid samu võistlusi ette valmistada. Novembrist maini on palju paberimajandust – projektide kirjutamist, eelarvestustöid, aga siis maikuust oktoobrini on väga aktiivne asjaajamis- ja võistlusperiood.

Kuidas on lood pealekasvuga?

Meil on sari Murumets Challenge, mis tähendab 4-5 võistlust hooaja jooksul ja sealt tuleb peale uusi rammumehi, kes tahavad alaga tegeleda. On juba mitu meest, kelle pealt on näha, et jagub tahet ja iseloomu.

Mis on kõige tähtsam, onju?

Jaa, sellel spordialal ei tohi kiiresti alla anda. Tegemist ei ole ka noorte poiste spordialaga. Tulemusi annavad 30+ mehed tavaliselt. Ilma naljata tuleb selleks, et proffidega samale pulgale pääseda, enne teha väga tõsist tööd oma 5-6 aastat kindlasti.

Sellest, milline on proffide latt, saab iga huvitatu teada lähemalt homme Kohilas!

VAATA VIDEOINTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews