1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. VAATA VIDEOT! Rahvusparlamentide esindajate arutelu keskendus idufirmade arengule
VAATA VIDEOT! Rahvusparlamentide esindajate arutelu keskendus idufirmade arengule

VAATA VIDEOT! Rahvusparlamentide esindajate arutelu keskendus idufirmade arengule

Tallinnas täna toimunud rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimeeste kohtumisel (COSAC) keskendusid ettekandjad ja sõnavõtjad innovatsioonile ja idufirmade kasvu toetamisele.

Riigikogu esimees Eiki Nestor rõhutas oma sõnavõtus, et kuigi globaliseerunud maailm on muutunud ettearvamatuks ja sunnib meid seisma silmitsi paljude väljakutsetega, jätkub rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide koostöö vorm. „See oli ja on endiselt asendamatu platvorm, mis koondab Euroopa Liidu poliitikaga tegelevaid poliitikud,“ ütles Nestor konverentsi avakõnes.

Peaminister Jüri Ratase Euroopa Liidu eesistumise prioriteete tutvustavale sõnavõtule järgnes arutelu Euroopa konkurentsivõimest, innovatsioonist ja idufirmade arengust.

Euroopa Komisjoni esindaja Kristin Schreiber märkis, et loomisel on riskikapitalifond, mis peaks idufirmasid aitama mitte ainult ettevõtte asutamisel, vaid ka edaspidi. Tema sõnul on 46 meetmest koosneva paketi eesmärk tugevdada väikeste ja keskmiste ettevõtete jätkusuutlikkust ja konkurentsivõimet ning juurutada ettevõtlikku mõttelaadi.

Horvaatiast pärist IT ettevõtja Ivo Špigel pidas oluliseks, et poliitikud looksid ettevõtlusele dünaamilise keskkonna, mis kasutab ära tehnoloogilist potentsiaali. Tema sõnul loovad idufirmad lisandväärtust, kuid varu on veel palju. Ta märkis, et praegu valdavalt omaette väikeste saarekestena töötavad idufirmad peavad tegema riikideülest koostööd ja looma üle-euroopalisi ökosüsteeme. Poliitikud saavad siin seadusandluse muutmisega palju ära teha.

Eesti IT ettevõtja Sten Tamkivi sõnul ei ole idufirmad isoleeritud üksused majanduses või eesmärk omaette, vaid teerajajad, eksperimenteerijad ning tuleviku majanduse lipulaevad. Ta soovitas lihtsustada idufirmade maksurežiime, sest idufirmadel on majandusele ja ühiskonnale positiivne mõju.

Eestis on ligi 400 aktiivset idufirmat, mille kogukasv 2016. aastal oli 100 miljonit eurot. 90 prostenti sellest kapitalist tuli väljastpoolt Eestit.

Tänast COSAC esimeeste kohtumist juhtinud Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Toomas Vitsut avaldas heameelt, et suutsime kolleegidele üle Euroopa tutvustada Eestit kui edumeelset ja innovatiivset riiki.

COSAC esimeeste konverents oli Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise parlamentaarsete ürituste avakonverents, mis valmistab ette novembri lõpus Tallinnas toimuvat COSAC-i täiskogu istungit. Eesti delegatsiooni kuulusid lisaks Toomas Vitsutile, Marianne Mikko ja Jaak Madison.

VAATA GALERIID! 

Head Uudised GoodNews