1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. “Vaba rahva laul” toimub juba sel pühapäeval Paides
“Vaba rahva laul” toimub juba sel pühapäeval Paides

“Vaba rahva laul” toimub juba sel pühapäeval Paides

Foto: Pixabay

Paide Vallimäel toimub pühapäeval, 19. augustil “Vaba rahva laul” – isamaaline laulupidu, mida korraldatakse taasiseseisvumise tähistamiseks sedapuhku juba seitsmendat korda.

“Mulle tundub, et Eesti taasiseseisvumispäeva ei tähistata piisavalt. Kui Eesti ülemnõukogu poleks 1991. aasta 20. augustil iseseisvust välja kuulutanud, oleksime olnud jätkuvalt Venemaa osa ja võite ise arvata, mis elu elaksime,” ütleb laulupeo peakorraldaja Ülo Kannisto. “Ühtlasi väärtustame selliste laulupidudega Eestimaad, eesti rahvast, eesti keelt ja ilusaid laule ilusas eesti keeles. Et igal aastal ühes ja samas kohas peetav üritus võib lõpuks rutiinseks minna, siis korraldan seda erinevates Eestimaa paikades – nii tuleb laulupidu rahvale lähemale.”

Paljude kooride koosseisus on osalema registreerunud enam kui 1500 lauljat. Lisaks neile astuvad “Vaba rahva laulul” üles lauljad Jassi Zahharov, Siiri Sisask, Koit Toome, Nele-Liis Vaiksoo, Boris Lehtlaan, Valter Soosalu, Oliver Leppik, Renate jt.

Siiri Sisask räägib, et tema jaoks on tema laulud alati hingelähedased ja tore on neid publikuga jagada, ent ühislaulmise puhul tekitab üleva meeleolu just rahvaga ühtsuse tunnetamine. „On palju laule, mida rahvas pigem laulaks koos ja mitte omaette. Tundub, nagu rahvas ootakski selliseid üritusi, kus saaks koos laulda ja koos olla. Niisuguseid üritusi on tarvis eelkõige sellepärast, et me ei unustaks rahvuslikku küünarnukitunnet,“ sõnab ta.

Sisaski lauluvalik sündis läbirääkimiste tulemusena. „Laval on ju ansambel, koorid jne. Kõigega tuleb arvestada ja omavahel head koostööd teha. “Mis maa see on” oli korraldaja ettepanek. Loomulikult me seda laulu ka laulame,“ lausub Sisask.

Laulupidu juhib Veikko Täär. Lauljaid saadab Urmas Lattikase bänd. Kooride repertuaari koostamisel ja laulupeol dirigeerimisel on tegijaks Lauri Breede. Kõlavad isamaalised ja lihtsalt head laulud ilusas eesti keeles. Muu hulgas tuleb ettekandele uus koorilaul, mille viisi kirjutas Urmas Lattikas ja sõnad Kairi Kroon. Publik näeb ka vahvaid rahvatantse Paide muusika- ja teatrimaja rahvatantsijate esituses.

“Repertuaari koostamine on keeruline, aga meeldiv tegevus. Kuna laulupeokontserdi aeg on piiratud, siis tuleb alati raske südamega paljudest ägedatest lauludest loobuda, et circa kahe ja poole tunni sisse ära mahtuda,” selgitab Ülo Kannisto. “Tundub, et minu muusikamaitse sobib kokku paljude omaga – aga ma ju olengi üks rahva hulgast. On kirjeldamatult hea tunne, kui laulupeokontsert ka teistele kaasaelamist ja -laulmist pakub. Seda on lihtne näha, sest sellist asja lasevad inimesed välja paista.”

“Vaba rahva laul” toimub 100-aastase Eesti Vabariigi südames ajaloolisel Paide Vallimäel 19. augustil ja on pühendatud taasiseseisvumise 27. aastapäevale.

Head Uudised GoodNews