1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vabariigi tähtpäeval korraldatakse Eestis üleriigiline hetke jäädvustamine
Vabariigi tähtpäeval korraldatakse Eestis üleriigiline hetke jäädvustamine

Vabariigi tähtpäeval korraldatakse Eestis üleriigiline hetke jäädvustamine

“Saunikud söömas! – Tiidermann, Heinrich, pildistatud vahemikus 1896-1902, Postkaart sarjast “Estnische Typen” (Eesti tüübid), Harju-Jaani kihelkond

24. veebruaril kell 13.00 kuni 13.01 kutsuvad Eesti Pressifotograafide Liit ja Riigikantselei kõiki Eesti elanikke ja külalisi ÜHE MINUTI jooksul pildistama ümbritsevaid inimesi, meeleolusid, nähtusi või loodust. See ei ole fotovõistlus, see on ajalooline hetk, millest kõigil on võimalik osa võtta.

Pole oluline, kas oled metsas või tööl, istud peolauas või askeldad kodus – tee sellest foto ja saada aadressile foto@eestiminut.ee või lae üles aadressile www.eestiminut.ee.

Kui soovid, võid pildistamise ka ette valmistada ja läbi mõelda, mida sellel tähtsal päeval Eesti ajaloo jaoks jäädvustada. Võid kokku kutsuda oma küla rahva või minna naabrile külla. Mõtle, et kui sellest ettevõtmisest valmiks aastate pärast näitus ja sind palutakse uuesti teha samas paigas pilt, siis mida sooviksid seal sellest päevast näha.

Pildista tavapärast elu-olu. Märka asju, nähtusi, maastikke, tänavaid ja muud, mis aja jooksul muutub. Praegune mood on kindlasti mõne aasta pärast ajalugu ja lastele huvitav vaadata. Tänapäevaseid tehnikaimesid näeme aastate pärast vaid muuseumis. Töid, mida praegu teeb veel inimene või loom, teeb tulevikus masin. Lühidalt: jäädvusta minuti jooksul hetk, mis täna on täiesti tavaline, kuid aastate pärast meie ühine ajalugu.

Fotode eesmärk on jäädvustada Eesti Vabariigi 95. aasta sünnipäeva, et ka järeltulevad põlved kogeksid seda hetke ja ajastut. Aktsiooni käigus tehtud pildid kogutakse kokku ja edastatakse koos autori nime ja kujutatu kirjeldusega säilitamiseks Eesti Rahva Muuseumi.

Osa võtma on oodatud kõik eestimaalased ja Eesti külalised. Pilte võib teha ühe minuti jooksul, ajavahemikul 13.00–13.01. Igalt autorilt oodatakse kahe nädala jooksul ühte fotot e-posti aadressile foto@eestiminut.ee.

Seega haarakem mobiilid, “seebikad” või peegelkaamera ja tehkem ajalugu. Mida rohkem inimesi osaleb, seda rohkem erinevaid Eesti hetki üheskoos kogume. Sellel aastal tehtud pilte näidatakse pikema perioodi vältel ETV saates «Terevisioon». Pilte esitatakse alati koos autori nimega.

Ühispildistamine kordub viie aasta pärast, kui Eesti Vabariik tähistab 100. sünnipäeva. Nendest kahest projektist kokku sünnib suur näitus ja fotoalbum. Ka osa käesoleval aastal tehtud piltidest jõuab sellesse väärikasse fotoalbumisse.

Üleslaetud piltide autoriõigused jäävad pildi tegijale, kuid piltide eest autoritasu ei maksta. Korraldajad lubavad fotosid projektiväliselt mitte kasutada, kui aga selline vajadus peaks tekkima, võetakse autoriga otse ühendust.

Ettevõtmist korraldab Eesti Pressifotograafide Liit ja toetab Riigikantselei EV95 korraldustoimkond.

Lisainfo: http://www.eestiminut.ee

Head Uudised GoodNews