1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. VAID ÜHEKS ÕHTUKS! Kino Sõprus äratab ellu endise Lembitu kino
VAID ÜHEKS ÕHTUKS! Kino Sõprus äratab ellu endise Lembitu kino

VAID ÜHEKS ÕHTUKS! Kino Sõprus äratab ellu endise Lembitu kino

the-man-without-a-pastKino Sõprus jätkab eelmisel aastal kinoga Võit alustatud traditsiooni ning avab ka sel sügisel üheks õhtuks ühe endise kinohoone uksed. Sel korral kolib kino 1935. aastal avatud Lembitu kinno ning toob seal ekraanile Aki Kaurismäe filmi „Mees ilma minevikuta“ (2002). Filmile eelneb sissejuhatus ajaloolase Jaak Juske poolt, kes valgustab külalisi Lembitu kino värvikast minevikust.

Lembitu kino kandis algselt Diana nime. Eugen Habermanni (1884–1944) poolt kavandatud moodne kinohoone avati 1935. aastal ning suleti 1990ndate alguses. Alates 1998. aastast tegutseb ruumides Päästearmee.

Kati Outineni kehastud Irma filmis „Mees ilma minevikuta“ töötab samuti Päästearmees. Muude auhindade seas 2002. aastal Cannes’i filmifestivali žürii Grand Prix ja parima naisnäitleja preemia võitnud linateos räägib loo keevitaja M-ist (eelnevatest Kaurismäe filmidest juba tuttav Markku Peltola), kes tuleb Helsingisse paremat elu otsima. Linna jõudnuna pekstakse ta aga korralikult läbi, röövitakse dokumendid ning jäetakse mälu kaotanuna saatuse hooleks. Võimetu oma nime või minevikku taastama, on M sunnitud elu nullist alustama. Tema teekond kulgeb läbi Helsingi agulite ning viib lõpuks kokku Päästearmee supiköögi pidaja Irmaga.

Film linastub soome keeles, eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega.

Film linastub vaid korra endises Lembitu kinos, Kopli 8, Tallinn.

VAATA TREILERIT!

https://www.youtube.com/watch?v=7RA8f3FbEIo

Head Uudised GoodNews