1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Vaid üheks õhtuks linastub Eesti kinodes Björki kontsertfilm
Vaid üheks õhtuks linastub Eesti kinodes Björki kontsertfilm

Vaid üheks õhtuks linastub Eesti kinodes Björki kontsertfilm

Bjork_Biophilia_1Forum Cinemas toob 27. oktoobril muusikasõpradeni Islandi lauljanna Björki kontsertetenduse „Björk: Biophilia Live“, mis salvestati eelmisel sügisel Londonis.

“Björki vaatemänguline kontsertfilm võiks olla kohustuslik kõigile, kes hindavad laulja muusikalist omanäolisust,“ ütles Forum Cinemas programmispetsialist Johannes Lõhmus. „Björki võlu on alati seisnenud tema ettearvamatuses ning ka „Biophilia Live“ toob austajateni mitmeid üllatusi,“ lisab Lõhmus.

“Biophilia” album ja film on austusavaldus teadusele, inimese bioloogiale ning meid ümbritsevale maailmale. Kui Björki eelmine album „Volta“ (2007) oli nagu mässumeelselt barrikaadidele minek ning suurtele probleemidele tähelepanu osutamine, siis „Biophilia“ püüab just probleemidele lahendust leida.

Bjork_Biophilia_2Peter Stricklandi (tuttav ehk HÕFF 2013 programmist filmiga „Berberiani helistuudio“) ja Nick Fentoni (saavutanud kuulsuse monteerijana, näiteks Sigur Rosi kontsertfilmid „Heima“ ja „Inni“) film on pilk ainulaadsele projektile, mis vastandab end akadeemilisele muusikateooriale läbi teaduse ning paiskab publikusse annuse techno-optimismi.

Kuna „Biophilia“ kontseptsioon läheb muusikast kaugemale ja on suurejooneline multimeedia projekt, siis on ka selle heli ja pildi sünergia filmiks kokku panemine loogiline. Fentoni ja Stricklandi tehtu on tõeline vaatemäng, mille keskmes pöörleb loomulikult Björk ise, kes on end ümbritsenud meeletult andeka meeskonnaga. Hullumeelset trummimängu ilustab 24-pealine Islandi naiskoor ingellike meloodiatega. Kasutatud on ennenägematuid instrumente nagu laulev Tesla trafo või 2,5 tonni kaaluv päikeseenergial töötav harf Sharpsicord. See on film ja muusika, mis soosivad mõtlemist.

„Biophiliast” on tänaseks päevaks välja kasvanud teaduslik haridusprogramm erinevates nutiseadmetes, mille eesmärk on panna lapsed muusikas loominguliselt mõtlema ja ennast väljendama võimalikult varajasest east peale. Programm on levinud Islandilt läbi Jaapani Lõuna-Ameerikani välja (biophiliaeducational.org).

Kontsertfilm linastub 27. oktoobril Tallinnas Coca-Cola Plazas ning Tartu kinos Ekraan. Ülekanne algab kell 19.00.

Head Uudised GoodNews