1. Avaleht
  2. Haridus
  3. VALEDE JAHT I Võistlus “Valede jaht” ootab noori veebivalesid paljastama
VALEDE JAHT I Võistlus “Valede jaht” ootab noori veebivalesid paljastama

VALEDE JAHT I Võistlus “Valede jaht” ootab noori veebivalesid paljastama

Haridus- ja Teadusministeerium ootab 7-19-aastasi õpilasi osalema võistlusel “Valede jaht”, et õppida paremini internetivalesid avastama. Kõigi võistlustöö esitanud noorte vahel loositakse välja auhindu ning parimate tööde põhjal valmib õppematerjal. Võistlus kestab 20. oktoobrini. Konkurssi korraldavad Haridus- ja Noorteamet, Lastekaitse Liit ja TalTech.

Õpilasvõistlus “Valede jaht” toetab õpilaste teadmisi ja oskusi internetis valede märkamisel. Konkurss annab pildi ka sellest, millised valed õpilaste inforuumi jõuavad ja millist infot noored valeks peavad. Õpetajad ja lapsevanemad on oodatud õpilasi valede jahil toetama, nendega sel teemal arutlema ja vajadusel aitama ka võistlustöö vormistamisel.

“Internet on suurepärane koht, see ühendab inimesi ja aitab jagada infot. Kahjuks on see ka koht, kus salakavalad pahalased saavad oma hämarate eesmärkide täitmiseks valesid levitada. Internetti kinni panna ei saa ja kõiki postitusi on võimatu kontrollida. Seetõttu on ainuke võimalus õppida valet ja manipulatsiooni ära tundma. Õpilasvõistluse “Valede jaht” eesmärk ongi meie koolinoortele maast madalast õpetada, kuidas tõde valest eristada ja kuidas takistada vale kiiret levikut,” ütleb võistluse üks korraldajaid, õpetaja Diana Poudel.

Žürii valib välja võistlustööd, mille alusel luuakse e-test “Vale versus tõde internetis”, mida saavad edaspidi õppetöös jm kasutada kõik huvilised. Kõikide osalejate vahel loositakse välja auhinnad. Loosimised viiakse läbi neljas vanuseklassis.

Konkurss “Valede jaht”

  • Kellele võistlus on mõeldud?

Võistlusele on oodatud 7-19-aastased õpilased nii üksi kui ka kuni viieliikmelise tiimina. Soovi korral võivad õpilased kaasata ka mentori, näiteks õpetaja või lapsevanema.

  • Kuidas osaleda?

Võistlusel osalejad otsivad internetist valesid, vormistavad need võistlustööks ja esitavad võistluse lehel oleva vormi kaudu. Üks osaleja või grupp võib esitada kuni kaks tööd. Valesid võib otsida mis tahes kategoorias – meemid, videod, animatsioonid, infograafikud, uudised, reklaamid, veebilehed, e-kirjad, sotsiaalmeedia postitused jmt.

  • Tähtaeg.

Viimane päev võistlustöö esitamiseks on 20. oktoober 2020.

Lisainfo: 

Head Uudised GoodNews