1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Valga pärimuspeo „Eesti pulm“ peigmees käis kosjas
Valga pärimuspeo „Eesti pulm“ peigmees käis kosjas

Valga pärimuspeo „Eesti pulm“ peigmees käis kosjas

Kristjan sõidab Päivile kosja

20. augustil toimub Valgas Säde pargis pärimuspidu „Eesti pulm“, kus 19. sajandi Hargla kihelkonna kommete järgi abielluvad Kristjan ja Päivi-Pääsu. Avalik pulmapidu on pühendatud EV100 sünnipäevapeole.

Pruutpaar valiti välja 17 kandideerinud paari seast. Enne pulmade planeerimist, tuleb aga kommete kohaselt kosjas käia. Kosjateele läks peigmees Kristjan koos kossuesä Priit Oksaga, kes rääkis: „Minek võeti ette kommete kohaselt hobusega ja ikka laulu ja jutuga.“ Muuseumi varahoidja Marju Rebane lisas: „Kosjas käidi traditsioonide järgi noore kuuga neljapäeval või laupäeval, Kirjandusmuuseumi üleskirjutiste põhjal saime teada, et Harglas on kosja mindud ka esmaspäeval, seetõttu sai kosjad läbi viidud 29. mail Päivi-Pääsu vanemate kodus Harkus.“

Kosjavankri peal olid veel lisaks Kristjanile tema kaks sõpra ja kossuesä, kes kosjades kõneles tulevase peigmehe nimel. Enne tuppa minekut vaatas kosja seltskond vargsi üle, kas koduõu on korras ja muru niidetud. Kossuesä koos peigmehega saabus Päivi vanemate koju küsimusega, ega nad ei ole näinud tema kadunud „perävõllast“. Selline mõistukõne oli vajalik selleks, et kui peigmees oli vastuvõetav, anti luba kadunud eset otsida, teisel juhul saadeti kosilased viisakalt tagasi. Meie kosilastele pakuti alguses küll tooli ja kahte teist neidu, aga kui kosjaseltskond tundis ära valge rätiku alla peidetud Päivi, siis oli asi kindel, et õige „perävõllas“ on üles leitud. Seejärel jagas kossuesä punast kosjaviina, kus küljes punase paelaga kihlasõrmus. Kui pudel oli tühjaks joodud, siis kinkis Kirstjan kihlasõrmuse Päivile. Koduteele asumisel sai peigmees tagasi tühja vöötatud pudeli, mis oli märgiks et Päivi-Pääsu võttis kosjad vastu.

Söögilaua taga lepiti kokku, et tuleb suur pulmapidu, kuhu saabuvad külalised üle terve Eestimaa. Erinevalt 19. sajandile filmiti kogu sündmust Valga Muuseumi poolt, millest valmib kosjasid tutvustav video.

Pulmade eel tuleb noorikul hakata veimevakka täitma. Sellega seoses toimuvad Valga Muuseumis töötoad, kus õpitakse traditsioonilist käsitööd. Lisaks tuleb suvel ka pulmades lauldud regilaulude ja tantsude koolitus, et pulmakülalistel oleks võimalik ise erinevates tegevustes kaasa lüüa. Pulmad toimuvad 20. augustil Valgas Säde pargis. Pidu korraldab Valga Muuseum koostöös Valga Linnavalitsusega.

Head Uudised GoodNews