1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Valimispäeval näeb Tallinnas tipptasemel väljundeid tänavakultuurist
Valimispäeval näeb Tallinnas tipptasemel väljundeid tänavakultuurist

Valimispäeval näeb Tallinnas tipptasemel väljundeid tänavakultuurist

Eesti kultuurimaastikul kujuneb oktoobrikuus eksklusiivsemaks kultuurisündmuseks tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Sessioon, milles avalduvad selle kunstivaldkonna stiilid ja voolud kirevas mitmevärvilisuses. Kohale saabub ligi tuhat tantsijat ja rahvusvahelise kuulsusega tantsuspetsialiste. Portaalile GoodNews rääkis sündmusest peakorraldaja Joel Juht, kes soovitas kiirustada ka festivali peaetteastele pileti ostmisega.

Kuidas te, kui üks Eesti tantsukultuuri tipptegijatest, tunnete end sellise sündmuse nagu tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Sessioon eel? Kas piltlikult öeldes söömiseks ja magamiseks aega ikka jätkub?

Söömiseks ja magamiseks aega ei ole ja tunne on selline, et peab kõvasti motiveerima ennast, et jõuda üritusega positiivselt lõppsirgele. Selle festivali formaat on väga suur ja vajab tõelisi pingutusi.

Millega on Eesti äratanud rahvusvahelist tähelepanu, et selline sündmus siin üldse teoks saab? Missuguste kriteeriumite põhjal korraldajamaa välja valiti?

Korraldajana mõtlesin, et võiks oma kodukohas tantsu arendada ning kuna olen ise palju rahvusvaheliste võistlustel osalenud ja osalen siiani erinevates projektides, siis on ka sellel alal kontaktid olemas.

Millistes paikades festival toimub ja kas sündmused selle raames jõuavad ka Tallinnast kaugemale?

JJ-Street Baltic Session festivali raames toimusid eelvoorud 8 linnas ning Tallinnas toimub festival erinevates paikades ja erinevates kategooriates, kuid finaalüritus toimub 20. oktoobril Nokia Kontserdimajas.

Mitmest riigist ja kui palju tantsijad, tantsukultuuri edendajaid ja teisi selle valdkonna esindajaid saabub ja kuivõrd avaldub sündmuses erinevate maade tänavatantsu kultuur või on tänavatants pigem internatsionaalne nähtus?

Tantsijaid tuleb kokku 500 -1000, põhiliselt kogu Euroopast, kuid ka kaugematest riikidest. Lisaks on kohal legendaarne rahvusvaheline žürii, õhtujuhid ning DJ-d.

Sündmusele on tulemas “Ameerika Supermodell” külaliskohtunik Benny Ninja ning Michael Jacksoni ja Justin Timberlakega koostööd teinud koreograaf Shaik Ameerikast. Kus ja kuidas saab publik nende tegevusele kaasa elada ja mida tasuks kohtunike töös tähele panna?

Kaasa saab publik lüüa kindlasti 20. oktoobril Nokia Kontserdimajas, kus siis auväärne žürii kindlasti üllatab mõningate etteastetega ja palju muud huvitavat saab toimuma.

Tegemist on ikkagi väga erilise festivaliga, kus lisaks programmile tuleb alati mingi lisa juurde.

Kui suur osa on festivalil demonstratsioonesinemistel ja missugused võistlused selle raames toimuvad, milliseid autasusid ja laureaaditiitleid jagatakse? 

Kategooriaid selle võistlusel on kokku 14, mille raames külalised näevad maailma tipptegijaid, kes hakkavad lõhkuma lava oma võimsate etteastetega  (hip-hop ladys, hip-hop gentlemen, house 1vs1, popping 1vs1, locking, hip-hop lapsed, vogue perfomance, vogue runway, top rock 1vs1, break crew 5vs5, ultimate 7 to smoke, show perfomance, krump, propdance).

Meil on väga hea meel, kuna tänu Swedbankile ja Saku Õlletehasele saame välja anda kokku 5500 euro väärtuses auhindu, mille sees on ka 500 eurone auhinnaraha parimale Eesti hip-hop tantsijale – nii tüdrukule kui poisile.

Kuivõrd võib olla, et mõnda tantsustiili esitakse üldse Eestis esmakordselt?

Põhiline kategooria on propdance. See tähendab, et tantsijal on pandud lavale erinevad rekvisiidid, mida ta ei näe ja ta peab nende rekvisiitidega improviseerima ja looma midagi uut! Tegemist ei ole küll uue tantsuga, kuid uue kategooriaga, mille oleme ise loonud ja mida oleme eelnevatel aastatel katsetanud.

See on väga kaasakiskuv. Kategooriatest uus on kindlasti ka meeste hip-hop ning naiste hip-hop ehk siis valitakse eraldi parim naine ja parim mees.

Kas võib juhtuda, et festivali melus kujuneb välja hoopis mõni uus tants?

Seda ei tea kunagi. Arvan, et pigem mingi uus idee järgmiseks aastaks.

Kui keegi näeb festivalil tantsivat seltskonda ja soovib sellega ühineda, kas on mõeldav kaasa lüüa?

Kuna pausid ongi selleks, et tava inimene saaks ka tantsida, siis ei ole see kellelgi keelatud, vaid pigem lahe kui pealtvaataja viskab ka paar liigutust. Kindlasti õhtujuht teeb paar vigurit rahvale, et kõik liikuma hakkaks.

Mis festivalile veel vaatemängulisust lisab?

Sellel aastal kindlasti lisab vaatemängulisust 70 + vanuses vanaemad, kes esitavad hip-hop kava/Show 20. oktoobril Nokia Kontsertimajas.

Kas tänavakultuuri edendajate vahel toimub ka siseringi sündmusi, kus arutatakse spetsiifilisi küsimusi ja missugused need teemad võiksid olla?

Eks neid tuleb ikka ette ja põhiline, mida arutatakse on see, et kultuur ilma ajaloota ei arenda tantsu, kuid tantsus on palju neid, kes ei pea sellest lugu ja seda üritatakse iga päev muuta paremaks läbi erinevate tegemiste.

Kindlasti on palju juttu olnud kommertslikust hip-hopist ja see on paljudel võtnud selle õige pildi ja arusaamise sellest, mis see tegelikult on. Aga asjad paranevad ning inimesed saavad iga päevaga targemaks

Kas publikut mahub kaasa elama piiramatult ja kui kallid on festivalile pääsmed?

Festivalil on ettenähtud kindel arv inimesi ning tundub, et inimesed sellel aastal võivad jääda ukse taha, kui just ei kiirusta piletit ostma!

Lisatud on müüki 200 piletit ja proovime omaltpoolt teha kõik nii, et inimesed mahuksid, kuid maja ei ole kummist ning peame arvestama Nokia kontserdimaja sisekorda.

Kes on noorimad festivalil osalejad, tähendab millises vanuses?

Eelmine aasta noorim oli 7-aastane, hetkel ei oska veel öelda, et kas on ka nooremaid tulemas.

Kuidas jõudsite aga nii kaugele, et osalevad ka sellises vanuses tantsijad, kes tavaliselt memme-taadi pidudel tantsivad?

Koostöös Reet Linnaga mõtlesime, et võiks teha sellise toreda asja prillitoosi saate jaoks ning mina mõtlesin siis lisaks veel sellise toreda asja välja.

Mitmes kord sarnane festival üldse toimub ja missugustes riikides on see varem olnud? 

JJ-Street Baltic Session on oma nägu ning sellist festivali pole kohe kindlasti ning ei tahaks anda hinnanguid teiste tegemistele.

Kas festivali raames toimub Tallinn liikluses ümberkorraldusi?

Õnneks liiklus on samasugune, kui just keegi autoroolis tantsima ei hakka:).

Lõpetuseks humoristlikum küsimus. Festivaliga ühel päeval toimuvad kohalike volikogude valimised. Kas tänavakultuuri suursündmus võib valimistulemusi ka mõjutada? 

Valimiskampaaniad on kahjuks niigi naljakad ja meie eesmärk on pakkuda seda, mis on päris, mitte kunstlikult üles töötatud klounaadi.

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews