1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Valter Soosalu tuli noorte koorijuhtide konkursi võitjaks
Valter Soosalu tuli noorte koorijuhtide konkursi võitjaks

Valter Soosalu tuli noorte koorijuhtide konkursi võitjaks

Valter Soosalu
Valter Soosalu

Eile sai läbi VI Eesti noorte koorijuhtide konkurss, mille võitis Valter Soosalu. Konkurssi korraldas Eesti Kooriühing koostöös Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Eesti Rahvusmeeskoori ja Eesti Filharmoonia Kammerkooriga.

Võitja kuulutati välja reedel, 7. novembril Metodisti kirikus pärast III vooru ehk finalistide kontserti. 11 osalejast valis žürii 5. novembril toimunud II vooru kaheksa osalejat ja finaali viis parimat. Finalisti diplomid said Ksenija Grabova jaMai Simson, III preemia Edmar Tuul, II koha pälvis Josep Gil Gil ja I koha Valter Soosalu.

Lisaks preemiarahale saavad kolm parimat sõita 2015. aastal Torinosse võistlema Euroopa noorte dirigentide konkursile. Konkursil töötasid noored koorijuhid EMTA koori, Eesti Rahvusmeeskoori ja Eesti Filharmoonia Kammerkooriga. EMTA koor valis oma eripreemia saajateks Edmar Tuule ja Josep Gil Gili. Eesti Rahvusmeeskoori eripreemia ja võimaluse juhatada meeskoori 2015. aasta jõulukontsertidel pälvis Valter Soosalu. Eesti Filharmoonia Kammerkoori eripreemia sai Eestis elav ja õppiv hispaanlane Josep Gil Gil.

Žürii otsus oli väga üksmeelne. Žürii esimehe Seppo Murto sõnul olid kõik 11 osalejat huvitavad muusikud, keda tahaks kontserdilavadel näha. „Neid ootab kindlasti ees edukas dirigendikarjäär,” lisas Murto.

Valter Soosalu (s 1992, Tallinn) on lõpetanud Tallinna Muusikakeskkooli ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia bakalaureuseastme koorijuhtimise erialal (õp Hirvo Surva). Dirigendina on ta töötanud Segakoori HUIK!, Eesti Rahvusringhäälingu Segakoori, Rahvusooper Estonia Poistekoori ja kammermeeskoor Revalia juures. Lauljana on teda sidunud koostööprojektid Rahvusooper Estonia ooperikoori, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Nargen Festivali kooriga. Hooajal 2013/14 oli ta Eesti Rahvusmeeskoori koos seisuline laulja.

1985. aastal alguse saanud noorte koorijuhtide konkurssidel (toimunud 1985, 1990, 1995, 2004 ja 2009) on Eesti koorimuusikale olnud suur mõju. Omaaegsed finalistid ning võitjad (Olari Elts, Jüri Rent, Arvo Volmer, Andres Heinapuu, Hirvo Surva, Mihkel Kütson, Risto Joost, Mihhail Gerts jt) on praegu tunnustatud dirigendid.

Head Uudised GoodNews