1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Vanalinna päevadel näeb Tornikinos eesti vanimat mängufilmi
Vanalinna päevadel näeb Tornikinos eesti vanimat mängufilmi

Vanalinna päevadel näeb Tornikinos eesti vanimat mängufilmi

Foto: Pixabay

1. juunil näidatakse Neitsitorni lektooriumis terve päev kino – Tornikinos tuleb esitlusele ka eesti vanim mängufilm „Laenatud naene“.

Tornikinos saab vanalinna päevade raames Tallinna Linnamuuseumi eestvõttel vanu häid ja ununenudki eesti filme näha juba alates kella 11.

Kell 19 tutvustab Mart Sander eesti esimest mängufilmi, komöödiat “Laenatud naene”. Aastal 2017 taastas Mart Sander filmi; tema helindatud, vahetekstidega varustatud, koloreeritud ja õigeks korrigeeritud kiirusega versioon kestab 22 minutit.

“Laenatud naene” on tõenäoliselt 1913. aastal Tallinnas filmitud 12-minutiline mängufilm (komöödia). See on vanim teadaolev Eesti mängufilm. Varem peeti vanimaks Eesti mängufilmiks Johannes Pääsukese filmi “Karujaht Pärnumaal”.

See on vanim teadaolev Eesti mängufilm.

Režissööri nime pole teada, näitlejate seas on Paul Pinna (peategelase onu) ja Alfred Sällik (teener). “Laenatud naest” filmiti Tallinnas Riia levikontori omaniku Mintuse tellimusel, välisvaadetelt on äratuntavad Pikk tänav ja Paks Margareeta, Patkuli vaateplatvorm koos trepiga ning Snelli tiik.

Film põhineb samanimelisel näitemängul, mille 1908. aastal tõlkis eesti keelde Mihkel Aitsam. Selles küsib vennapoeg rikkalt onult raha oma olematu perekonna toetuseks. Kui onu külla sõidab, laenab vennapoeg endale naise ja lapsed, kuid ootamatult armuvad tema “naine” ja onu.

Sissepääs Neitsitorni Tornikinosse muuseumipiletiga – 3 €, sooduspilet 2 €.  TORNIKINO leiab ka  Facebookist.

Loe lisaks SIIT!

Head Uudised GoodNews