1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Värska vald tunnustas tegijaid
Värska vald tunnustas tegijaid

Värska vald tunnustas tegijaid

4. juunil möödus Värska valla sünnist 25 aastat. Ühteagu väärikas juubel, samas viimane aastapäev, mida tähistati terve nädala vältel erinevate ürituste raames.

Juubelinädala avas reedel, 26. mail Värska Raamatukogu Värska valla häälekandjale pühendatud näituse avamisega “Värska valla sõnumid. Noppeid aastast 1993”. Sama päeva õhtul toimus Värska Kultuurikeskuses laste tantsupäev “Värska Tantsulaps”. Alates maikuust toimuvad terve suve vältel Seto Talumuuseumis teemalaupäevad.

Valla juubelinädalasse jääv laupäev oli seto keele teemaline “Mis kiilt kõnõlõt?”. Pühapäeval, 28. mail toimus kaunite lilleamplite ja elujõuliste tomatitaimede poolest kuulus Suviste Käsitöö- ja Maalaat. Hääd kraami leidus ka Suviste Kirbuturul, kuhu seadsid sammud need, kes peavad lugu taas- ja uuskasutusest. Ostjate meelt lahutasid Värska Muusikakooli õpilased ja õpetajad.

Teisipäevased folklooriõhtud on Värska Sanatooriumi kohviku pikaaegne traditsioon ning 30. mail sai Lahe kohvikus nautida Helmise leelokoori kontserti. Neljapäeval, 1. juunil oli Värska Lasteaia avatud uste päev, kus kõikidel huvilistel – nooremal ja vanemal kogukonna liikmetel või kaugemalt tulijatel oli võimalik tutvuda lasteaia ruumide ja tegevuste ning seal toimetavate pisikeste ja suurtega. Samal päeval avas Seto Talumuuseum suvehooaja alguse näituse avamise, mängude, muusika ja pannkookidega. Põhjust tähistada oli ka Värska Avatud Noortekeskusel, kuna noortekeskusel täitus 1. juunil 10 tegevusaastat. Noortekeskuse sünnipäevapidu toimus kõikidele noortele ja hingelt noortele koos teematubade, DJ võistluse, parkladisko ja sünnipäeva maiustustega. Sünnipäevanädala päevase kava lõpetas reedel, 2. juunil Värska valla 25. aastapäeva kontsert Värska Kultuurikeskuses, kus esinesid Värska Muusikakooli ja Gümnaasiumi õpilased. Tunnustati valla tublimaid ja anti üle Värska valla aukodaniku nimetus.

Värska valla aukodanikeks nimetati:

  • Paul Mäeste kui Seto Leelopäevade idee autor koos Paul Lehestiku ja Paul Haavaoksaga ning esimeste leelopäevade korraldusmeeskonna tegevliige. Paul on ka Seto Talumuuseumi rajamise idee tulihingeline toetaja ning Seto Talumuuseumi fondi asutajaliige, kes on muuseumile nõu ja jõuga abiks tänase päevani.
    Anna Kõivo, kelle panus traditsioonilise seto käsitöö säilimisele ja noorematele põlvkondadele edasiandmisel on hindamatu. Anna on Värska vallas tunnustatud ja hinnatud oskaja – teadja – jagaja nii sõnolise kui käsitöömeistrina.
  • Endel Kapten, kes on aastakümnete vältel olnud seotud kogukonna eri vanuses gruppidega ning tegev nende arendamise ning heaolu tagamisega. Endli töö, tegevus ning isiklik eeskuju Värska valla hariduse-, spordi-, majanduse- ja ettevõtluse ning juhtimisvaldkonnas on olnud enam kui läbi poole sajandi tulemuslik ning paljuski mõjutanud Värska valla arengut.
  • Vello Saar, kelle panus kohaliku elu ja rahvatervise arendamisesse on olnud hindamatu. Vello on Värska Sanatooriumi ja Veekeskuse kauaaegne juht ning kohaliku kogukonna heaolu eestseisja.
  • Urmas Jõgeva, kes on olnud läbi aegade Värska valla kultuuri ja spordielu järjepidev toetaja. Urmas on AS Värska Veest kujundanud kaasaegse kiirelt areneva ettevõtte. Värska Vesi on Eestis kõrgelt hinnatud toode, mis kogub tuntust ka välisturgudel.
  • Laine Lõvi panuse eest Värska valla kultuurielu arendamisel. Laine on üks Seto Leelopäevade algatajatest ning Värska leelokoori Kuldatsäuk juhendaja ja eestvedaja. Laine on olnud Värska Kultuurimaja ja Seto Talumuuseumi pikaaegne direktor ja üks muuseumi rajajatest.
  • Raul Kudre, kelle panus Värska valla arengusse on hindamatu. Oma spordipisikuga on ta nakatanud lisaks oma lastele ka palju teisi ning on erinevate sündmuste korraldamisel suure kogemuste pagasiga eestvedaja ja kaasalööja.

Värska valla tänukirjaga tunnustati järgnevaid vallakodanikke:

  • Paul Mäeste, silmapaistva tegevuse eest Värska vallavanemana ja vallavolikogu esimehena aastatel 1992-1993.
  • Vello Lõvi, silmapaistva tegevuse eest Värska vallavanemana aastatel 1993-1999.
  • Vello Kikamägi, silmapaistva tegevuse eest Värska vallavanemana aastatel 1999-2002.
  • Rein Järvelill, silmapaistva tegevuse eest Värska vallavanemana aastatel 2002-2006.
  • Jüri Luts, silmapaistva tegevuse eest Värska Vallavolikogu esimehena aastatel 1993-1999.
  • Endel Kapten, silmapaistva tegevuse eest Värska Vallavolikogu esimehena aastatel 2000-2002.
  • Ahti Kõiv, silmapaistva tegevuse eest Värska Vallavolikogu esimehena aastatel 2002-2005.
Head Uudised GoodNews