1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Värske uuring näitab väikeerakondade toetuse kasvu
Värske uuring näitab väikeerakondade toetuse kasvu

Värske uuring näitab väikeerakondade toetuse kasvu

1420328_66728359Värske uuringu kohaselt võib riigikokku jõuda kuus erakonda, toetust on kasvatanud Vabaerakond ning Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE).

Vabaerakonna detsembrikuine üheprotsendiline toetus on hüpanud kaheksale protsendile ning EKRE on kahe protsendi pealt tõusnud samuti valimiskünnisest üle ehk viiele protsendile, selgub Postimehe tellitud ja TNS Emori poolt läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, siis uuringu kohaselt hääletaks Reformierakonna poolt 25%, Keskerakonna poolt 22%, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) poolt 18% ning Isamaa ja Res Publica Liidu poolt 15% vastanuist.

Detsembris oli toetus Reformierakonnale 32% ning SDE-le 21%.

EMORi analüütik Aivar Voog märkis, et Reformierakonna toetuse langus on tavapärane – ka 2011. aasta valimiste eel oli nende toetus 2010. aasta lõpus oluliselt kõrgem kui valimisaasta alguses. SDE kukkumise ning IRL-i stabiilsuse pani analüütik väikeerakondade tõusu arvele. “Sotside nõrkus on, et nende reiting on olnud suhteliselt kõrge vaid paar aastat ning neil on näiteks Reformierakonnaga võrreldes oluliselt vähem lojaalseid valijaid,” sõnas Voog, lisades, et EKRE valijatega sotsidel eriti kattuvust pole.

Voog tõi esile, et IRL-i valijaskonnal on kattuvust nii Vabaerakonna kui EKRE-ga, aga ka Reformierakonnaga.”IRL-il on lähemaid konkurente palju ja seepärast on neil kõige raskem oma positsiooni hoida,” sõnas Voog.

Keskerakonna reitingu püsimine 22-23% juures on samal tasemel 2011. aasta valimistulemusega.

Uuringu kohaselt lubab valima minna igast viiest vastanust kolm.

Head Uudised GoodNews