1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. VIDEO! Homsest jõuab kinodesse film preestrist ja vembumehest Vello Salost
VIDEO! Homsest jõuab kinodesse film preestrist ja vembumehest Vello Salost

VIDEO! Homsest jõuab kinodesse film preestrist ja vembumehest Vello Salost

Alates 5. septembrist jõuab kinodesse üle Eesti Jaan Tootseni värske dokumentaalfilm “Vello Salo. Igapäevaelu müstika”.

See on film vanaks saamise ilust. Lugu ühest vanast ja targast mehest, kes teeb ettevalmistusi sellest maailmast lahkumiseks. Palju väga isiklikke ja tundlikke küsimusi – kuidas viimsel tunnil mitte kaotada oma usku. Miks just kõige suuremaid pannakse vaimses maailmas nõnda raskelt proovile? Vello Salo on inimlik vaimulik. Mees, kellel on omad kiiksud ja vigurid, elukogemust ja avarat vaimu, tarkust, mida ta on kogunud ja hoidnud, meie aega välja vedanud.

Pärast Eestist lahkumist 1944. aastal rändas Salo läbi terve maailma: oli sõdurina Soomes ja aednikuna Roomas, õppis Šveitsis ja Hollandis matemaatikat ja füüsikat ning Itaalias teoloogiat, Saksamaal pühitseti aga preestriks. Nii on ta õpetanud ja töötanud Itaalias, Iisraelis, Iraagis, Jordaanias, Kanadas, Rootsis ja mujalgi. Alates 1993. aastast on Salo tagasi Eestis, katoliku preestriks Pirita kloostris. Inimese vaimuelu tippvorm saabub ikka alles vanemas eas. Nii mõnedki olulised küsimused saavad selgeks, läbi valu ja vaeva, alles päris viimases peatükis. Olgu see rõõmuks ja lohutuseks meile kõigile.

“Vello Salo on ikka rõhutanud, et kuigi kehalt jääme me kõik aastatega nõrgemaks, siis vaimus võime kasvada piiritult. Vaimumaailmas on kõik teistmoodi – mida vanem, seda parem, mida vanem, seda targem. See on ju väga lohutav tõdemus – vaimus saame alati kasvada lõpmatult. Ja siin on isa Vello Salo – preester ja trikster, Eesti erudiit ja vembumees meile suureks eeskujuks. Samas ei lähe asi ka ülemäära roosamannaks, sest elu viimane peatükk toob ikka palju huvitavaid küsimusi –  kuidas viimsel tunnil mitte kaotada oma usku. Isegi näiteks kui oled juhtumisi preester. Ja kuidas meie, kõik teised inimesed, siin maailmas saame oma isikliku surmaga hakkama. Põnev, kas pole?” räägib filmi peategelase kohta režissöör Jaan Tootsen.

Filmi režissöör on Jaan Tootsen, operaatoriteks Erik Norkroos, Kullar Viimne, Taavi Arus, Jaan Tootsen, Marianne Kõrver, Joosep Matjus ja Jaan Kolberg, animatsioonikunstnik Rait Siska, montaažirežissöör Tõnis Tootsen, helioperaatorid Mart Kessel-Otsa, Antti Mäss, Robi Uppin ja  Taisto Uuslail, helirežissöör Horret Kuus. Muusika filmile on loonud Robert Jürjendal ja Sander Saarmets. Filmi on tootnud Aadam ja pojad, produtsent Jaan Tootsen.

Head Uudised GoodNews