1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. VIDEO! Saksamaa tsirkuseartist Matthias Romir esineb Haapsalus
VIDEO! Saksamaa tsirkuseartist Matthias Romir esineb Haapsalus

VIDEO! Saksamaa tsirkuseartist Matthias Romir esineb Haapsalus

8.-10. juunini toimub Haapsalus kaasaegse tsirkuse festival Hoog, mille üks peaesinejaid on Matthias Romir, Saksamaalt pärit professionaalne tsirkuseartist, kes enam kui 20 aastat on loonud žongleerimise, objektiteatri, klounaadi ja videokunsti piirimail mänglevaid lühilavastusi.

Soolokarjäär algas 13-aastaselt

Huvi tsirkuse vastu tekkis Romiril juba nooruspõlves, kui ta astus üles erinevatel Euroopa žongleerimisfestivalidel. Tema soolokarjäär algas 1993. aastal, kui ta oli vaid 13-aastane. 2008. aastal lõpetas Romir erapedagoogika eriala Würzburgis. Eriala valiku ajendiks oli ühiskondlik töö kohalikus kooli- ja päevakeskuses. Tema ülesandeks oli seal tegeleda puuetega inimestega, mis talle väga meeldis. Romir on ise rääkinud, et teadis juba mõnda aega enne lõpetamist, et õpetajat temast ei saa. Tema peas keerles ka mõte minna tsirkusekooli, kuid ta ei soovinud endale mingeid piire seada, talle meeldis žongleerida lõbu pärast.

Laval rohkem pakkuda kui klassiruumis 

Mõne aja möödudes mõistis Romir, et žongleerimine on tema jaoks rohkem kui hobi. Tema tegevus oli silmapaistev ja puudutas inimesi. Romir tunneb, et laval on tal rahvale pakkuda palju rohkem kui klassiruumis. Romir otsustas ühendada kire tööga ja temast sai elukutseline tsirkuseartist.

Eestis esmakordselt parimatest paladest valitud etendusega

Tänaseks on Romir andnud etendusi maailma eri paigus ja võitnud mitmeid auhindu nii Saksamaal kui mujal Euroopas. Lisaks žongleerimisele on Romir hea näitleja, osav rulluisutaja ja meisterlik monorattur, kes seob lavastused videokunstiga. Nüüd on ta esmakordselt Eestis etendusega, kus valitud parimad palad varasamast loomingust on põimitud tervikuks. Lood on kord konkreetsed või siis abstraktsed, valjud või vaiksed, totrad või tõsised, kuid alati koomilised ja elust enesest.

Sõnatu vabadus 

Peaaegu sõnatult uurib tsirkuseartist vabadust, aga ka kindlustunnet otsiva mehe muresid, hirme ja lootuseid. Humoorikalt kurblik etendus, mille olukorrad tulevad mõnusalt tuttavad ette igale ühele. Ehk siis tõesti – lühilood elust enesest.

Head Uudised GoodNews