1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO! Vaata, milline on konkursi „Minu tuleviku Eesti on koht, kus noor…“ võitja unistus Eestist
VIDEO! Vaata, milline on konkursi „Minu tuleviku Eesti on koht, kus noor…“ võitja unistus Eestist

VIDEO! Vaata, milline on konkursi „Minu tuleviku Eesti on koht, kus noor…“ võitja unistus Eestist

Eesti Noorsootöö Keskus korraldas täna tähistatava rahvusvahelise noortepäeva puhul omaloomingu konkursi „Minu tuleviku Eesti on koht, kus noor…“, millele esitatud tööd näitasid, et Eestit soovitakse näha hea elukohana, kus saab teha valikuid välist survet tundmata.

Konkursi peaauhinna, Telia poolt välja pandud iPhone 8 võitis Melani Lindeberg videoga „Minu tuleviku Eesti on koht, kuhu mina kui noor tahan alati tagasi tulla“, mille tugevuseks oli kuulama ja kaasa mõtlema pannud emotsioon ning väga hea tehniline ja visuaalne teostus.

Eriauhinna (JBL kõrvaklapid) kõige huvitavama tehnilise teostuse eest pälvis Liisa Oks, kõige huvitavama vaatenurgaga töö eriauhinna sai Marta Klooster (JBL kõlar) ning kõige aktuaalsema vaatenurga eripreemia (JustFilm festivalipass) Maleena Ots. Nende tööd käsitlesid vastavalt maakohtade probleeme, mõtlematute tegude põhjustatud liiklusõnnetusi ja nutisõltuvust.

Töödest tuli välja, et noored tahavad, et Eesti oleks koht, kuhu pärast õpinguid või muud pikemat eemalviibimist naasta, kuid selle eelduseks on võrdsus ja sallivus ning mõistlikud võimalused tööturule sisenemiseks. Samuti tunti muret koolikiusamise, aga ka rumalate liiklusõnnetuste pärast.

Haridus- ja teadusministri Mailis Repsi sõnul ilmestasid loovtööd noorte mitmekülgset lähenemist ühiskondlikele probleemidele ja tugevat sotsiaalset närvi.

„Mul on hea meel, et noored tunnevad Eesti käekäigu pärast muret ning soovivad varasemast enam kaasa rääkida nii neid vahetult puudutavates küsimustes kui teemadel, mille kandepind ulatub kogu- ja ühiskondlikule tasandile,“ ütles Reps. „Värske OECD raport näitas, et meie noored usaldavad riiki ja seega ka riigi võimet noorte elu paremaks muuta. Oleme saavutanud selle tänu vabaühenduste, kohalike omavalitsuste ja riigi tihedale koostööle ning ühe visiooni taha koondumisele. Võtmeroll on aga noortel endal, kes kiirelt muutuvas maailmas püsivad tähelepanelikud, nõudlikud ja koostöövarmad.“

Rahvusvahelist noortepäeva tähistatakse Eestis juba 15. korda ning igal aastal on sellesse erineval moel kaasatud tuhanded noored. Konkursi korraldanud Eesti Noorsootöö Keskuse kaasatuse ja konkurentsivõime üksuse juht Epp Reedik sõnas, et selle eesmärk oli noortele meelde tuletada, et nende hääl ja arvamus on oluline.

„Meie eesmärk oli anda noorele võimalus pöörata tähelepanu probleemidele või olukordadele, mis nende hinnangul vajavad muutmist ning seeläbi pakkuda lahendusi ideaalse Eesti loomiseks,” ütles Reedik. „Kõlama jäänud mõtteid ja ettepanekuid kasutame Eesti noortepoliitika kujundamises, et neil oleks ka reaalne väljund noorte elu edendamisel“.

Loovtöö võis olla joonistus, pilt, video või muus vormis elektrooniliselt edastatav looming. Laekunud loovtöid saab näha noortepäeva Facebooki lehel, tuues seeläbi noorte ootused ja soovid fookusesse. See tähendab, et töödel on ka hilisem reaalne väärtus Eesti noortepoliitika kujundamises. 

Head Uudised GoodNews