1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Vilde Lokaalis esietendub Musta Kasti ja Peeter Volkonski uuslavastus “Kangelased”
Vilde Lokaalis esietendub Musta Kasti ja Peeter Volkonski uuslavastus “Kangelased”

Vilde Lokaalis esietendub Musta Kasti ja Peeter Volkonski uuslavastus “Kangelased”

kangelased-trupp_henry-griin-17. novembril esietendub Vilde lokaalis Musta Kasti ja Peeter Volkonski uuslavastus “Kangelased”. Trupitööna valminud tekste kannavad ette kuus noort näitlejat, keda toetab Tartu hevibänd Desert Queen, esitades laule proletaarsete poeetide luulele. Esietenduse kuupäev pole küll juhuslik, aga siiski ei räägi lavastus Oktoobrirevolutsioonist, vaid sada aastat tagasi tegutsenud noorte seltskonnast.

Viktor Kingissepp, Hans Heidemann, Vilhelmine Klementi, Jaan Kreuks, Hans Pöögelmann – need nimed ei ütle praegusele põlvkonnale mitte midagi. Ometi olid kunagi nende järgi nimetatud tehased, tänavad, kultuuripaleed, teatrid ja isegi üks linn. Näiteks lavastuse mängukohtki on tänapäeval tartlastele tuttav Vilde lokaalina, aga kunagi tegutses seal Hans Heidemanni nimeline trükikoda.

Lavastaja lubab, et tegu ei ole pelgalt kommunistlike tegelaste elulugude rääkimise või nendeks kehastumisega. “Mind hakkas huvitama, mis juhtub siis, kui kaasaegsed noored loevad neid nõukogude propagandat täis raamatuid, mida meile kunagi pähe määriti. Mis pilt neile jääb? Nüüd räägivad nad oma muljetest Vilde lokaalis,” selgitab Volkonski. Lavastus tõstatab muu hulgas küsimuse, kas praegusel põlvkonnal on üldse omad kangelased.

Erinevalt tavapärasest teatrietendusest istub publik laudkondades, kus näitlejad järgemööda nendega ühinevad. Etenduse hinnas sisaldub kerge õhtusöök.

 

Head Uudised GoodNews