1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Viljandimaa kaunimad kodud on valitud
Viljandimaa kaunimad kodud on valitud

Viljandimaa kaunimad kodud on valitud

Viljandimaa 2013.a.  maakondlikule konkursile „Kaunis kodu 2013“ esitati 8 kohaliku omavalitsuse poolt kokku 19 nominenti. Viljandi maavalitsuse arenguosakonna spetsialisti, komisjoni esimehe Jane Lumiste sõnul esitati eelmisel aastal küll enam, 28 nominenti, kuid praegust aastat iseloomustas tema sõnul see-eest väga tugev konkurss. „Maakondlikud laureaadid valis komisjon lõpuks hääletamise teel, sest kauneid koduaedasid, mida oleks tahtnud üleriigiliselt tunnustada oli palju. Üha rohkem on hakatud oma kodu eest hoolitsema ja taas suuri lillepeenraid  rajama. Komisjon vaatab kohapeal terviklikku ruumi mõju, haljastust, heakorda ja väikevorme,“ selgitas Lumiste. „Koduaedadest raamatu tarvis tehtud fotod ei suuda edasi anda seda vaadet ja tervikut, mis tegelikult kohapeal olles ilmneb.“

„Tänavu jäi rohkem meelde veel Kadri ja Madis Õmbluse kodu Mustla alevikus, Aavo Leidiku pere kodu Leemeti külas ja Marko Puki pere kodu Peetrimõisa külas. Mõisaküla linn näiteks esitas konkursile ka 78 aastase vanaproua aia, mida proua üksi hooldab. Sellised hetked teevad südame eriti soojaks,“ tunnistas Lumiste.

Ettevõtete kategooriast jättis hea mulje Järve tootmistalu aiand Vardja külas.

Sagedasemaks asjaoluks, millega kodukujundajad eksivad nimetas Lumiste seda, kui liiga palju erinevaid komponente kokku pannakse ning seeläbi kaob ära ühtne ümbrust toetav stiil.

Lumiste tänas kõiki maakonna konkursil osalenud omavalitsusi. „Kuna kõik omavalitsused oma vallasiseseid konkursse ei korralda, siis siit edasi ei ole võimalik esitada enda valla kauneid kodusid üleriigilisele konkursile ning mõned kaunid kodud, mis vääriksid tunnustamist, jäävad sellest seetõttu ilma,“ selgitas Lumiste. Viljandimaalt osalesid konkursil Abja vald, Mõisaküla linn,  Pärsti vald, Viljandi linn, Viiratsi vald, Saarepeedi vald, Suure-Jaani- ja Tarvastu vald. „ Kuigi tänavu jõudis laureaatide sekka mitu objekti ühest omavalitsusest, siis olgu selge, et komisjon hindab ikkagi objekte, mitte ei vaata, millisesse omavalitsusse üks või teine kuulub,“ rõhutas Lumiste.

Kõik maakonnad ja neli suuremast linna (Narva, Pärnu, Tallinn ja Tartu) esitavad igal aastal juunis Eesti Kodu Kaunistamise Ühendusele neli parimat kodu, kellele Vabariigi President annab augustis  Eesti taasiseseisvumispäeva paiku tunnustuse.

Tänavuse konkursi „Eesti kaunis kodu 2013“ Viljandimaa laureaadid on:

Diana ja Joel Purga ühepereelamu Vastemõisa külas, Suure-Jaani vallas.
Suure-Jaani Kondase pargi puhkeala, Suure-Jaani linnas.
Reet Paju kodu Penuja külas, Abja vald
KÜ Oru 1, Abja –Paluoja linnas.

Head Uudised GoodNews