1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Viljandis toimub Kohvikuöö
Viljandis toimub Kohvikuöö

Viljandis toimub Kohvikuöö

1. juunil kostitab Viljandi linn Kohvikuöö raames taas kõiki uusi ja vanu sõpru. Teiste hulgas avab oma uksed Kohvikukee, mida võib nimetada Viljandi esimeseks kohvikuteketiks. Kohvikukee kolme perenaise südamesooviks on pakkuda linna külalistele lisaks toidu gurmaanlusele ka inspiratsiooni viljandlaste kodu- ja linnaruumis, kuhu linnas kulgeja silm ei ulatu või tavapäeval sisse astuda ei saa.

Kohvikukee kolm Viljandile omase moega kodu tervitavad Tartu, Maramaa ja Põllu tänaval. Esindatud on Viljandi astanguline tagaaed Põllu tänaval, uksed avab verandakohvik kuulsal Maramaa puiesteel ja jalga saab puhata vanalinnas, kus on säilinud siinsele arhitektuurile iseloomulik punastest tellistest tänavalõik. Lisaks ilusale välimusele kannab iga paikk endas ka huvitavat ajalugu. Kohvikukee üks algatajatest Heldi Ruiso sõnab: “Viljandi linna silmas pidades pole inspireeriv lihtsalt moodne sõna. Linnas ringi uidates ja inimeste koduseid olemisi lähemalt nähes jääb komplimentidest puudu. Seetõttu tekkiski soov tutvustada kaunist Viljandit läbi kodude, mis annavad edasi siinse igapäevaelu rikkust, mida on siiakanti jagunud lausa ohtralt.” Kohvikukee seltskond tunneb head meelt, kui linna võlusid näevad teisedki, kes veel Viljandit avastanud pole: “Las Eesti saab veel ühe armastatud väikelinna võrra rikkamaks ja suuremaks,” ausuvad Irene, Liisi ja Heldi ühest suust.

Soov tekitada inimestele võimalikult palju avastamisrõõmu ja häid emotsioone Viljandi kohalikust elust ja maitsetest saab Kohvikukee kodudes tutvuda kohalike kunstnike loominguga. Koduseinte vahel eksponeeritakse lisaks maitsvatele ampsudele Lilian Bristoli kuldtikandit ning illustraator Kristi Kangilaski maale. Nagu siinmaail kombeks, pole kindlasti ootamatu, kui mõni talendiks naaber astub läbi ning annab meeleoluka DJ-set`i või lausa kontserdi, aga kes või kus, selgub õhtu käigus.

Viljandi Kohvikuöö eestvedaja Gea Melin võtab kodukohvikute öö kokku aga järgmiselt: “Juba kolmandat aastat on rõõm, et viljandlased on kohviku, inimeste ja romantiliste ööde usku. Hoolimata soovist sel aastal järveäärsega piirduda tuli ülilahedaid ideid teistestki linnaosadest ja mitte kuidagi ei saanud neid välja jätta. Nii on juunikuu esimesel õhtul ootamas SPAbaar, Laevanina Kafee, Mulksu vorstibaar, Waldofpere Roheõu ja veel paljud teised. Melin tõstab esile ka kohalike laste toreda algatuse: “Kohvikuööl soovisid osaleda kolm koolitüdrukut luues 1. juuniks Plangukohviku ning ei puudu meilgi falafelid kohvikus nimega Falahvik, ajurveeda hõnguline Inglid köögis ja linna parim VLND burger.”

PÕNEV AJALUGU

Maramaa pst 2-1, verandakohvik tagaaias

Teekond Maramaa verandakohvikusse on üks rohelusse mattunud teekond mööda radasid, mis ääristatud väärika tammeallee ja uhkete häärberitega. Uhke on ka Maramaa pst 2-1 maja ajalugu, siin on elanud Viljandi linnapea ning mitmed kohaliku elu-, seltsi- ja terviseedendajad. Tänaselgi päeval toimetab majakeses igapäevaselt terve seltskond teada-tuntud Viljandi loome- ja kultuuriinimesi. Tänav on nime saanud linnapea August Maramaa järgi ning tema oli ka see tähtis mees, kes andis kunagi loa ehitada aeda kena veranda, kus nüüd kõik Kohvikuöö raames ilusat elu nautida saavad. Huvitav on samuti tõik, et verandaga on teinegi linnapea seotud – Jaan Vares, tema ehitas klaasehitise veelgi suuremaks. Minevikuvürtsi lisab dr Brini naha- ja suguhaiguste dispanser . Maramaa pst 2 rikkalikku ajalukku mahub ka siin pikalt tegutsenud lasteaed Mesimumm, kus on paljud viljandlased hommikuks võisilmaga mannaputru söönud, aianurgas liivakooke teinud ning praegustes elutubades lõunaund maganud. Kohvikuööks on aga põneva ajalooga Maramaa pst 2-1 veranda kaunis klaasmosaiik läikima löödud ning ootamas on aianurk, kus mõnus nii vürtsikaid kui niisama toredaid mõtteid mõlgutada.

Põllu 3, kohvik Viljandi kõrgentikul

Kes siis mulgikuuega tikutopse ei tea? Käivad jutud, et just see maja ehitati kunagi Tikuvabriku tööliste tarvis. Loa eluhoone rajamiseks andis tsaar Nikolai II isiklikult. Nüüdne perekond, aga elab rõõmuskollases majas juba neljandat põlve ja omab tagahoovis üht kõige hunnituma vaatega aeda. Kes julgeb Kõrgemäe järsult kõrgendikult alla veereda ning õigel ajal vasakule keerab, siis avaneb Põllu 3 tagahoovis maia püramiidile sarnane, astanguline tagaaed ning õhkama panevad vaated Viljandi järvele.

Tartu tn 18-2, kohvik vanalinna uulitsal

Tartu tnv 18 on osake omalaadsest tänavalõigust, mida ehivad 19. sajandist pärit Viljandi arhitektuurile omased punastest tellistest majad. Kohapeal oli ju olemas tellisevabrik, kes kohalikke vajaliku materjaliga varustas. Kivisel mäeveeru vahetus läheduses asuv tänav on olnud aegade algusest saadik siginat ja saginat täis. Siin on inimestele pakkunud tegevust mitmed ärid. Tartu tnv 8 hoones on olnud nii juuksurisalong, õllekas kui vorstipood. Räägitakse, et kui kiigata antud maja otsa, siis näeb jälgi maavärinast, mis olevat Eestit 60-70ndatel külastanud. Tellistest tugev majake on vastu pidanud ka poeröövi. Väärikale ajaloole truuks jäädes on ka Kohvikuööl Tartu tnv 18-2 uksed ja aknad külalistele valla ning avatud lõbusaks sagimiseks.

Head Uudised GoodNews