1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIRTUAALNE AVAMINE I Saa osa Saue hakkepuidu katlamaja virtuaalsest avamisest ja tuurist kodust lahkumata
VIRTUAALNE AVAMINE I Saa osa Saue hakkepuidu katlamaja virtuaalsest avamisest ja tuurist kodust lahkumata

VIRTUAALNE AVAMINE I Saa osa Saue hakkepuidu katlamaja virtuaalsest avamisest ja tuurist kodust lahkumata

Seoses hiljutise eriolukorraga otsustas energiaettevõte Adven Eesti avada uue Saue biokatlamaja video vahendusel ning ringkäiku saab teha interaktiivse virtuaaltuurina. Nii minimaliseeritakse võimalikku viiruse leviku ohtu ning võimaldab osaleda rohkematel huvilistel ka kaugematest piirkondadest.

Vaata ka avamise videot, kus võtavad sõna Adven Eesti tootmise ja jaotuse valdkonna juht Raivo Melsas, Saue vallavanem Andres Laisk, Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) juhataja Andrus Treier ning Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu tegevjuht Siim Umbleja.

Kuna katlamaja on üldiselt selline koht, kuhu tavaliselt niisama ei satuta, on igapäevaselt soojamajandusega mitte kokku puutuva inimese jaoks oluline selgitustöö, kuidas kaugkütte süsteem töötab ning mis eesmärki seadmed täidavad. Seetõttu pani Adven kokku kommentaaridega interaktiivse tuuri, kus on võimalik ise katlamajas virtuaalselt ringi liikuda ja infot lugeda. Leiad selle Adveni kodulehelt.

Biokütuse katlamajade rajamiseks on mitmeid põhjuseid

Adven Eesti tootmise ja jaotuse valdkonna juhi Raivo Melsase sõnul on biokatlamaja ehitamiseks mitmeid põhjuseid. „Kõige tähtsam on stabiilne kaugkütte hind. Tänaseks on Saue kaugkütte müügihind käibemaksuga natuke üle 70 eur/MWh kohta ja olen kindel, et selline stabiilne hind jääb ka tulevikus, sõltumata sellest, kas gaasi või õli hinnad maailmaturul hakkavad tõusma või mitte.

Teiseks asjaoluks on keskkonnasäästlikkus. Hakkepuidu katlamaja on kasvuhoonegaaside suhtes neutraalne ja sellega vähendame heitmete kogust Saue kaugküttesüsteemis.

Kolmandaks on see oluline majaomanikele, sest tänaseks on Saue kaugkütte võrk tõhus ja energia audiitorid saavad seda võtta arvesse hoone energia auditite tegemisel,“ selgitas Melsas.

Saue katlamajast lähemalt

Uue kaasaegse hakkepuidu katlamaja ehitustööd algasid 2019. aasta kevadel ning juba talve hakul alustati seadistustööde ning katla katsetustega. Biokütuse katlamajas on 3 megavatise võimsusega katel, 0,8 megavatine suitsugaasipesur ja elektrifilter. Tänaseks on katlamajale väljastatud nii kasutusluba kui ka „Tõhusa Kaugkütte“ märgis, mis tõendab kaugkütte süsteemi efektiivsust.

Projekti koguinvesteering oli üle 2 miljoni euro, millest ligi pool tuli KIK-lt läbi Euroopa Liidu struktuurfondide toetusskeemist „Efektiivne soojusenergia tootmine ja ülekanne”. Ülejäänud kulud kattis Adven.

Saue kaugküttevõrgus on kokku 81 tarbimiskohta, mille seas on 44 korteriühistut 1202 korteriga, kool, lasteaed, ujula, spordihoone, vallavalitsus, tervisekeskus jt ärihooned.

Hakkepuidu katlamaja ei oleks saanud valmis ilma oluliste osapoolteta, kelleks olid Saue vallavalitus, KIK ning ehitajatena Efipa ja Paide MEK. Adven tänab kõiki projekti eduka elluviimise eest!

Adven Eesti on üks suurimaid energiatootjaid Eestis, pakkudes terviklikke energialahendusi ja energiamüüki tööstus- ja kinnisvara sektoris. Lisaks toodab ja edastab Adven toasooja 19 kaugküttepiirkonnas ja edastab maagaasi 18 võrgupiirkonnas üle Eesti.

Head Uudised GoodNews