1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Võhma linnapea Anneli Siimussaar: Märka ja tunnusta
Võhma linnapea Anneli Siimussaar: Märka ja tunnusta

Võhma linnapea Anneli Siimussaar: Märka ja tunnusta

linnapea-A.-Siimussaar_GN
Anneli Siimussaar: Õpilastele tahaks öelda, et austage ja pidage lugu oma õpetajatest ning õpetajatele, et kuulake oma õpilast ja aidake teda, kui ta on jäänud hätta oma teadmiste omandamistega.

Aasta jooksul on päevi, kus mõtiskletakse pisut rohkem teatud ühiskonnaelu tahkude üle. 1. oktoober on rahvusvaheline eakate päev, mida Eestis tähistatakse alates 1990. aastast. Sel ajal pööratakse tähelepanu vanemaealistele ning nende tegemistele ja vajadustele. Võhma linna head naabrid Imaverest kutsusid endaga kaasa eakate festivalile Tallinnasse ka meie linna tegusaid eakaid ning ühiselt saadi näha ja kuulda palju uut ja põnevat.

Pilistvere kihelkonna eakatepäeva tähistasime sel aastal Võhmas. Teemaks oli „Kodust välja!“ Turismifirmad said tutvustada reise ja ekskursioone, mis on suunatud vanemaealistele. Väga vahva esineja oli Võru vallast 80. aastates Helgi Noormets, kes veab juba aastaid reisiklubi. Tema elurõõm ja teotahe reisida on kadestamisväärne ning andis optimismi ka meie reisihuvilistele. Meie enda vahvad memmed ja taadid esinesid laulude, tantsude ja luuletustega. Päeva aitasid korraldada vaba aja keskusest Silvia, Mait ja Olev ning kõik osalejad said maitsta Ilme imemaitsvaid lihapirukaid. Nõu ja jõuga olid abiks Mai päevakeskusest ning meie tegusad eakad. Päeva toetasid Imavere, Türi, Kõo vald ja Võhma linn.

Oktoobris tähistasime ka õpetajate päeva. See on aeg, kus me täname oma lasteaia- ja kooliõpetajaid. Meie laste tulevikus on oluline roll õpetajal. Õpetaja eeskuju, oskused ja nõudlikkus aitab kujundada last ja tema tõekspidamisi. Õpetajaid seob ühine missioon, ühine soov anda oma panus läbi noorte inimeste, aitamise, õpetamise ja kogemuse edasiandmise. Õpetaja õpetab ja õpib üheaegselt. Iga hea õpetaja just sellepärast hea ongi, et ta oskab õppida ka oma õpilastelt ja kolleegidelt. Õpilastele tahaks öelda, et austage ja pidage lugu oma õpetajatest ning õpetajatele, et kuulake oma õpilast ja aidake teda, kui ta on jäänud hätta oma teadmiste omandamistega. Suunake nii õpilast kui ka vanemat, sest me keegi pole sündinud lapsevanemaks ja ei oska alati oma last ja ennast aidata.

Võhmas on ilus tava, et õpetajate päeva tähistatakse ühise teatrikülastusega, nii ka seekord sai õpetajatega meeldivalt aega veedetud ja külastatud Rakvere teatrit. Võhma kooli õpetajate eestvedamisel sai õpetajate päeva auks teoks kokkusaamine endiste Võhma kooli õpetajatega. Seekord saadi kokku ühel esmaspäevasel pärastlõunal käsitööklassis, kus ootas kringel ja tee ning toredad muusikakooli laulu- ja pillilapsed. Koos meenutati möödunud koolis töötamise aegu ja tänati endisi õpetajaid.

Mõtle ja tegutse …

Nüüd ka tõsisematel teemadel. Muret teeb inimeste suhtumine oma kodusse ühismajas. On tekkinud selline arusaam, et minu kodu algab minu korteri uksest ja muu ei puutu minusse. Peale selle on majas veel koridorid ja keldrid. Ka need ruumid kuuluvad igaühe korteri juurde, seega on iga elaniku jaoks oluline maja üldine korrashoid ja väljanägemine. See milline on minu maja, kus ma elan, sõltub just sinust, hea majaelanik.

Ühismajad ei kuulu kommunaalettevõttele ELKO, vaid teile, hea korteriomanik. Ka ühismajas peab hakkama tekkima arusaam, et see maja on minu kodu ja ainult mina saan muuta oma maja olukorda. Igas majas on olemas majavanem, kellele te saate toeks olla ja aidata otsustada, kuidas oma maja korrastada. ELKO on vaid teile abiks ja toeks teenuste pakkumisel. Majad ei kuulu ELKO-le, vaid ikka teile, head omanikud.
Mitmes majas on probleem prussakatega. See koduloom ei pruugi igaühele meeldida ja seetõttu on väga oluline, et tõrjet tehes on vaja sisse saada igasse korterisse. Juhul kui kuskil jääb tõrje tegemata, saavad ja jäävad need putukad ikka jätkuvalt majadesse. Loodan väga korteriomanike mõistvale suhtumisele ja tõrje saab tehtud igas korteris.
Ühismajades peab hakkama tekkima arusaam, et ainult ühiselt ja ühiste otsustega muutub sinu kodu paremaks. Korteriühistute teema on jätkuvalt päevakorras ja selle tegevuse nimel hakkame ka edaspidi tegutsema.

Hooli ja sekku …

Teine tõsisem teema on alaealiste väljas viibimine öisel ajal. Viimastel kuudel on mitmeid kordi tabatud alaealisi öisel ajal korda rikkumas. Mitmed on olnud ka joobes. Siinkohal tahan pöörduda lastevanemate poole, et te oleksite kursis, kus ja kellega teie laps viibib. Oma lapse käekäiku saab suunata ainult vanem, mitte keegi teine. Kaaskodanikke tahaks ainult julgustada, et kui te näete alaealisi joobes olekus ja väga hilisel ajal väljas, siis olge julged ja andke nendest teada lapsevanemale, linnavalitsusse või politseile 110. Võhma linn on väike kogukond ning kui me igaüks julgeme märgata ja sekkuda, siis me saame oma linna heaks midagi muuta. Mitte üks võõras ei tule meie linna korda looma, need saame olla ikka meie ise. Julgustan ka politsei poole pöörduma ja ikka helistama. Politsei tegevuste planeerimiste aluseks on statistika ja kui puuduvad kodanike poolsed teatamised, siis selle alusel arvataksegi, et kõik on korras. Olge siis julged, märgake ja sekkuge.

Anneli Siimussaar
Võhma linnapea

Head Uudised GoodNews