1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Voronja galerii korternäitusel esitletakse Ilmar Kruusamäe loomingut
Voronja galerii korternäitusel esitletakse Ilmar Kruusamäe loomingut

Voronja galerii korternäitusel esitletakse Ilmar Kruusamäe loomingut

matti-milius-1999-oliKolm suve Peipsiveerel, Varnja külas tegutsenud Voronja galerii kolib talveks linna ja avab Tartus taas, möödunud talvel ootamatult populaarseks kujunenud, korternäituste sarja. Näitused avatakse erinevates kodudes ja on enamasti vaatamiseks üleval vaid mõne päeva. Järjekorras üheksas korternäitus avatakse reedel, 25. novembril kell 18 perekond Pulgese kodus Tähtveres (Veski 2a), kus esitletakse Ilmar Kruusamäe loomingulist läbilõiget.

Ilmar Kruusamäe (1957) alustas maalimisega üliõpilasaastail. 1976. aastast on ta osalenud Tartu Ülikooli Kunstikabineti tegevuses. Alates 1980. aastast on Kruusamäe vabakutseline kunstnik. Ta on Eesti Kunstnike Liidu liige (1988), Eesti Maalikunstnike Liidu liige (1996), Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige (1999) ning kunstnike rühmituse Kursi Koolkond asutajaliige (1988).

Kruusamäe on tuntud eelkõige hüperrealistina. Tema teoseid on omandanud kõik suuremad Eesti kunstimuuseumid ning ka mitmed akadeemilised kultuuriasutused. Suur osa Kruusamäe tuntumaid teoseid on erakogudes, samuti leidub ta maale mitmete välismaiste muuseumide kogudes. Korternäitusel on eksponeeritud läbilõige Kruusamäe loomingust.  Eksponeeritud on õlimaalid ja pliiatsijoonistused.

“Näitusel eksponeeritakse Ilmar Kruusamäe loomingut alates 70ndate lõpust”, avab Voronja galerist Raul Oreškin näituse tagamaid ja lisab “Maalid ja joonistused pärinevad erinevatest kümnenditest, millest tuleneb ka teoste visuaalne erinevus, mis omakorda teeb näituse vaatamise huvitavaks nii noorele publikule, kes tutvuvad Kruusamäe loominguga esimest korda kui ka neile, kellele Ilmari varasemad teosed pakuvad nostalgilist äratundmisrõõmu.”

“Näitus on komplekteeritud nõnda, et teosed ei domineeriks koduses miljöös, vaid täiendaksid seda”, iseloomustab Ilmar Kruusamäe omalt poolt avatavat näitust.

Perekond Pulgese kodus on kõik lausa liiga ilus, et olla tõsi. Seal elavad Liina ja Oliver ning nende neli last. Ema Liina on tuntud peamiselt võlurina Unistuste Agentuurist. Tema salakireks on remont, mida ta varjab hästi oma päevaste turundustööde ning ilusaks olemise taha. Isa Oliver seevastu on lihtsalt multitalent, kes oskab kõike alates üksrattaga sõitmisest kuni keeruliste programmeerimis-ülesanneteni. Ja nende lapsed on loomulikult vanemate suust kukkunud. “Karl läks just kooli ja ta teab, et ta on eriline, sest tal on 10 eurot ja 80 senti”, iseloomustab Liina Pulges vanemat poega. “Teele on printsesside printsess, kes on iga oma kapriisi väärt ning siis on veel kaksikud Mihkel ja Priit, kes sulatavad iga preili südame”, lisab Liina.

Pulgeste kodu on esimene, mis oma mõõtmetelt võimaldab esitleda Ilmar Kruusamäe suureformaadilisi maale.

Varnjas vanas paadikuuris 2014. a suvel galerii avanud Kaili Kask ja Raul Oreškin leidsid, et peavad galeristidena andma oma panuse kunstielu rikastamisse ka Tartus, olles kunstnike ja  nende muredega kokku puutudes teadlikud Tartus valitsevast näitusepindade nappusest.

Sarja eesmärgiks on viia kunstiteosed anonüümsetest  galeriiruumidest oma loomulikku keskkonda, tavaliste inimeste kodudesse. “Koduseinte vahel suhestuvad näituste külastajad, kes tulevad ju tegelikult kellelegi külla, kunstiteostega palju tundlikumalt. Kunst ei tundugi enam olevad midagi sellist, millest aru ei saa, vaid see muutub koduses keskkonnas, selle loomulikuks osaks”, selgitavad galeristid korternäituste olulisust.  Näitusesarja jaoks valitakse välja erinevad kodud, olgu selleks siis korter Annelinnas või maja Tammelinnas, trendikas katusekorter vanalinnas või hipiatmosfääriline kodu Supilinnas. Igas korteris avatakse vähemalt üheks päevaks (aga kokkuleppel korteri omanikega ka pikemaks ajaks) näitus.

Ilmar Kruusamäe näitust saab perekond Pulgese kodus, Tartus, Tähtvere linnaosas, Veski 2a, näha kuuel päeval –

25 – 27.11 ja 2. – 4.12
reedel kl 18-21
laupäeval ja pühapäeval kl 12-16.

Head Uudised GoodNews