1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Wiera küünlakoda on näide elu võimalikkusest ääremaal
Wiera küünlakoda on näide elu võimalikkusest ääremaal

Wiera küünlakoda on näide elu võimalikkusest ääremaal

kyynalPõlvamaal Võhandu jõeoru veerel, Viira külas Protto talus, asub Wiera küünlakoda, kus valmivad käsitsi tehtud ainulaadsed puidust tahtidega küünlad. Koda on haruldane omasuguste seas, sest asub keset puutumatut loodust, kaugel suurtest linnadest ja teedest, kohas, kus laiuvad looduslikud rohumaad, metsad ja orud. Seda ääremaal asuvat väike-ettevõtet hoiavad töös peremees ja perenaine Jaanus ja Merilin Alve. Oma tegemistest jutustab perenaine Merilin.

Kuidas üldse tulite mõttele hakata küünlaid tegema? Oli see uitmõte või oli mingi eeldus ka olemas?

Küünalde valmistamise mõte tekkis soovist alustada käsitöötegevusega ettevõtluse näol. Tegevusvaldkond oli ammu selge, sest olen suur küünlapõletaja. Otsisin erinevaid lahendusi, kuidas teistest samalaadsetest ettevõtjatest erineda. Puidust pird/taht oli uitmõte, mis muutuski meie ettevõtte konkurentsieeliseks teiste samalaadsete tootjate ees.

Küünalde valmistamine sai alguse ühes vanas ja väärikas talus Võhandu veerel. Selle talu ajalugu küündib aastasse 1896, kuuludes sel ajal Wiera mõisale, viimane aga on tänaseks müstiliselt kadunud. Võtsime selle mõisa väärika nime ajaloorüpest tänapäeva ning meie looduslikud küünlad kannavadki uhkusega nime WIERA.

Kas olete oma talus põlised olijad või sattusite sinna mingite asjaolude tõttu?

kyynal3Ostsime talu täiesti juhusliku kuulutuse peale. Olime seda maja kinnisvaraportaalis aastakese jälginud ning tegime otsuse 2012. aasta kevadel, kui külastasime talu ja selle ümbrust koos omanikuga. Talu ost oli meie unistustes juba pikka aega, kuid teadsime, mis see endaga kaasa toob ˗ palju tööd ja palju raha.

Meie talu on rehielamu tüüpi, millel on senini säilinud väärikad kõrvalhooned. Talu ümber laiuvad lopsakad rohumaad, kus ajast aega on peetud loomi ˗ ka nüüd on talumaadel taas lambad ja eelseisvast sügisest ka lihaveised.

Iga talu vajab kodusoojust ja iga vana hoone pisutki hoolt, sestap võtsime südameasjaks see vana rehielamu väärikalt taastada. Koos peahoonega taastame ka vana aida, millel vanust 113. Ait, mis on täis häid aroome, mõtteid ja tegusid – küünlategusid. Ukselävel kohtad aroome, mis kutsuvad sisse astuma. Meie hubases küünlakojas askeldab igapäevaselt küünlameister, kelle käe all valmivad looduslikud käsitööküünlad.

Kaua juba küünlavalmistamisega tegelete ja millised on tulemused? Kas turgu ikka on? Kust on pärit teie endi küünlategemise oskus?

Küünlavalmistamise/tootmisega oleme tegelenud umbes 1,5 aastat, tulemused on vastavalt müügi- ja turundustööle. Eesti klient on tänuväärt klient, kes oskab hinnata kohalikku toodangut ja käsitööd. Seega võin öelda, et turgu on, see tuleb vaid üles leida. Küünlategemise oskus tuli katsetuste tulemusel. Uurisin internetist ning vaatasin ohtraid videosid, kuidas küünlaid valmistada. Lugesin erinevaid väljaandeid jne.

Mida kujutavad endast puidust tahid ja mis puust neid saab teha? Millest ja kuidas teete küünlaid ja kust tuleb n-ö tooraine?

kyynal2Toodame küünlaid looduslikest toorainetest, milleks on sojavaha, aroomi ja eeterlikud õlid, küünlavärvid ja puidust taht. Tooraine saabub põhiliselt Ameerika Ühendriikidest. Puidutahti annab teha imeõhukesest puiduspoonist. Puit peab olema oma olemuselt tihe, et leek oleks võimalikult ühtlane. Iga puuliik ei sobi puidutahiks.

Küünla valmistamise protsess algab vaha, värvide ja aroomide koguste mõõtmisega. Aeglaselt sulatatakse vaha üles, misjärel lisatakse vajalikud lisandid värvide ja eeterlike õlide näol. Klaasid, kuhu vaha valatakse, on valminud käsitööna. Pärast vaha mõningast tahenemist lisatakse puidust taht. Küünlad on kaunistatud rahvusmustritega, mis kõnelevad piirkonnast, kus küünlad valmistatud. Mustriteks on nii Räpina seelikumuster kui ka Setu tikand.

Mis on neis küünaldes erilist? 

Eriline on meie toodang, mis on looduslik, kannab endas luksust suurepäraste aroomide näol. Lisaks peame oluliseks väärtustada meie toodetest kohalikke kultuurilisi/ajaloolisi/looduslikke väärtusi, mistõttu kannavad meie tooted piirkonnale omaseid tootenimetusi: Savvusann, rabamänd, hiiepuuvägi, maikelluke, Räpina roosiaed jne. Innovaatilisust lisab puidust taht, mis põledes on laiema leegiga ning pragiseb.

Osta saab neid meie e-poest (www.wiera.ee), meie esinduspoest, mis asub tootmishoones ning üle Eesti erinevatelt edasimüüjatelt.

Lisaks tootmisele asub küünlakojas ka küünlapood, kust saab lisaks võrratutele küünaldele osta ka Põlvamaal valminud käsitööd. Wiera Natural OÜ koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja Tallinna Tehnikaülikooli Puiduinstituudiga on juba välja töötatud tehnoloogia, kuidas valmistada küünaldele tahid Eestis kasvavast puust ja nende tootmine läheb varsti lahti.

Kui suur on huvi küünlakunsti vastu? 

kyynal4Eestlane on suur isetegija ning tunneb käelise tegevuse vastu suurt huvi, mistõttu võtame oma uude küünlakotta vastu erinevaid gruppe nii õpitubade kui lihtsalt grupikülastuste raames.

Wiera küünlakojast on võimalik läbi astuda perega, sõpruskonnaga või suurema grupiga. Grupikülastuse korral helista või kirjuta, mis ajal ning kuupäeval soovid meie talu külastada. Küünlakoja meister teeb külastajaile tasuta ringkäigu, mille raames tutvustatakse lühidalt talu, selle ümbrust ning räägitakse küünlavalmistamisest. Lahke meister õpetab ettetellimisel ka küünalde kunsti. Ta näitab 75 minuti jooksul osalejatele kogu küünalde valmistamise protsessi, tutvustades tooraineid nagu vaha, värvid, õlid, tahid ning nende segamist ühtlaseks küünlamassiks. Tõeliselt tore tegevus nii täiskasvanutele kui lastele. Valmistatud küünal jääb igaleühele endale, mis annab suurepärase võimaluse põletada see kodus.

Millega veel talus tegelete? 

Talus ongi praegu suurim uudis Wiera küünlakoda, millega hetkel on käed-jalad tööd täis. Valmistume suviseks turismihooajaks, et olla külaliste vastuvõtmiseks 100% valmis.

Kogu tegevus toimub looduslikult kaunis kohas, mida ümbritsevad rohumaad, linnulaul, maalilised vaated ning värske õhk.

Täpsemat infot saab aadressil merilin@wiera.ee

Usutles Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews