1. Avaleht
  2. Kunst
  3. XIII Disainiöö tuleb Tallinnasse
XIII Disainiöö tuleb Tallinnasse

XIII Disainiöö tuleb Tallinnasse

Fotod: Disainiöö

Aasta oodatuim disainisündmus Disainiöö leiab sel aastal aset 10-16. septembrini. Nii nagu tavaks saanud, avab festival disaini teemat erinevate nurkade alt, töötubadest Eesti disainitooteid pakkuva Disainitänava ja moedisainini. Disainiöö üks oodatumaid sündmusi on sel sügisel Eesti Disainiauhinnad 2018 gala ja EDLi tootedisainiauhinna BRUNO kätteandmine. Disainiöö eelprogrammist suvise Disainitänava näol saab aga juba osa võtta juulis toimuvate Tallinna Merepäevade raames.

Festival tervikuna keskendub sel aastal inimsõbralikuks disainitud linnakeskkonna teemale deviisi all “Inimlikud linnad”.

“Disaini ja arhitektuuri piirid on hägustumas ning aina suurem vastutus inimsõbraliku linnakeskkonna loomisel on ka disaineritel. Festivali käigus saab näha, mida erinevad linnad on korda saatnud linnaelu paremaks muutmisel ning mida meil oleks sellest õppida. Ootame kõiki septembris Disainiööle,” rääkis Disainiöö peakorraldaja, Eesti Disainerite Liidu esinaine Ilona Gurjanova.

XIII Disainiöö haarab enda alla mitmed olulised paigad Tallinna linnaruumis, esitledes Eesti ja teiste maade disainerite saavutusi ning käivitades arutelusid disaini rollist tänapäeva ühiskonnas. Nii näiteks kohtub selle raames disainiga ajaloolises Balti jaama ootepaviljonis, Viru Keskuses, Telliskivis, Solaris keskuses, Alexela kontserdimajas ja mitmel pool mujalgi.

Festivalile annab hoo sisse rahvusvaheliste esinejatega konverents “Inimlikud linnad”, programmi teevad mitmekesiseks Disainitänav ja Moepõik, PechaKuchaNight ja mitmed muud eriilmelised üritused.

Disainiöö arvukatest näitustest väärib märkimist näiteks Eesti Arhitektuurimuuseumis toimuv Lutheri tehase välisesindusest väljakasvanud Isokoni põnev ajaloonäitus, mis jääb avatuks kogu septembrikuuks. Londoni eramuuseumi teksti- ja pildimaterjali täiendavad Lutheri tehase tootenäited ning replikatsioonid Isokoni toodetest, mille arenguloo juures olid Bauhausist tuntud disainerid Walter Gropius, Marcel Breuer jt.

Disainiöö kodulehel on avatud registreerumine nii 14.07 Tallinna Merepäevade raames toimuvale suvisele Disainitänavale kui ka juba septembri ürituse Disainitänavale ja satelliitprogrammi.

Disainiöö raames kuulutatakse välja ka Eesti Disainiauhinnad 2018 konkursi võitjad. Eesti Disainerite Liidu tootedisainiauhinnale BRUNO saab töid esitada EDLi kodulehel kuni 13.

Head Uudised GoodNews