1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. XIII Hiiu Folk oli helge ja päikeseline
XIII Hiiu Folk oli helge ja päikeseline

XIII Hiiu Folk oli helge ja päikeseline

Põlva lõõtsatüdrukud Kristin Semm ja Johanna Johanson festivali avamisel
Foto: Tiina Mõniste

Pühapäeva õhtul lõppes trio AR-GOD kontserdiga Pühalepa kirikus XIII Hiiu Folk.

„Minule tundus festivali õhkkond väga päikeselisena,” ütles korraldaja Astrid Nõlvak. „Muusikutest kiirgas helgust, seda kiirgas ka publikust ja omavahel tekkis mõnus positiivne sünergia.“

Nõlvak ütles, et tema enda helgele vaatele aitas muidugi kaasa see, et ta elus on praegu selline etapp.

„Mu elus on praegu suured sündmused – mul on kodus väike päike, kuuenädalane Marie-Eliise,“ ütles Nõlvak.

Festivali õnnestumisele aitasid üldse lapsed palju kaasa – Hiiu Folk tegi koostööd Laste Vabariigiga ning lavadel ja väiksemates kohtades astusid laste ja noorte aastale kohaselt üles noored muusikud: näiteks üheksa-aastane Haapsalu poiss Hugo Õunaid ning Põlva lõõtsaneiud Kristin Semm ja Johanna Johanson.

Ilma „süüks“ saab panna kindlasti festivali loodusmatkade õnnestumise: matkad läbi mere Kaevatsi laiule, paadiga hülgeid vaatama ning Tiit Leitoga Kõpu poolsaarele luuderohu kasvukohti avastama.

Publiku pani ühises ringis muusikutele kaasa elama laupäevane viimane Kassari kiigeplatsi esineja Duo Malva & Priks, kes enne esinemist sõnasid, et nende kontsert on ikka end liigutama paneva muusikaga, kuid nad ei solvu, kui neid kuulatakse ka suu ammuli – see on lubatud.

Matk Kõpu poolsaarel koos Tiit Leitoga
Foto: Tiina Koit

Intiimne kontakt publikuga tekkis Suuremõisa lossis Kärt Tomingase ja Külli-Katri Eskeni kontserdil. Varemgi Hiiu Folgil esinenud Kärt Tomingas ütles, et ta pole olnud kuhugi „kadunud“.

„Kuna ma pole keegi, kes loob toodet või teeb äri, siis teen muusikat sisetunde järgi,“ ütles Tomingas. „Katsun mitte maailma müra juurde toota – kui pole midagi öelda, siis olen vait.“ Tomingasel ja Eskenil ilmub sügisel plaat „Tähistus“.

Publikurohkeimad kontserdid olid põhilises peopaigas üles astunud Kassari kiigeplatsil esinenud Melanhoolsed Meestelaulud, Antsud ja Untsakad, Rootsi punt Lekarerätten ning Väikeste Lõõtspillide Ühing, viimase päeva kirikukontsertidest Robirohi, Rebecca ja sõbrad ning AR-GOD.

XIV Hiiu Folk toimub 19.–22. juulil 2018.

Head Uudised GoodNews