1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. XXII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas kogu programmi ja esinemispaigad
XXII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas kogu programmi ja esinemispaigad

XXII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas kogu programmi ja esinemispaigad

Matija Solce
Matija Solce

Nüüd on kogu festivali kava kellaaegade ja kontsedipaikade kaupa kättesaadav www.folk.ee/festival kodulehelt. Esinemispaikadeks on sarnaselt eelmistele aastatele taas Kirsimäe ja Kaevumäe lavad, Viljandi Muuseumi hoov ja pärimusmuusika aida saalid. Uuendusena on lisandunud vastremonditud lauluväljaku lava, mis asendab aastaid kasutusel olnud, Vabaduse väljakul paiknenud A. Le Coqi telgi.

Arvestades tänavust festivaliteemat on sel suvel esinejate valikul eriliselt pööratud tähelepanu artistide mängulisele eneseväljendusele. Tavapärasest suuremas fookuses on ka õpitoad, kus tutvustakse muusikaga seotud mängulisi tegevusi. Juba on välja kuulutatud ka iga-aastane enne Folki toimuv festivalikursus, mille teemaks on tänavu „Mängu mõnu“ ja läbiviijaks Meelika Hainsoo.

Mängu teemast tulenevalt on tänavuse festivali põhiprogrammis ka mitmed muusikalised etendused, mille läbiviimise kohaks on Lennukitehase renoveeritud saal.

Matija Solce (Sloveenia) on karismaatiline muusik ja nukunäitleja. Tema töödes on teater ja muusika nii  tihedalt seotud, et seetõttu muutuvad ta etendused omamoodi interaktiivseteks muusikalisteks kompositsioonideks. Pealtnäha improvisatsiooniline tekst ja helide maailm põimuvad publiku reaktsioonide ja endavalmistatud nukkude karakteritega. Hetkel on tal pooleli doktoriõpingud Praha Teatriakadeemia Alternatiivse Teatri ja Nukuteatri osakonnas teemaga “Nukuteatri muusikalised perspektiivid”.

Annika Mändmaa ja Silver Sepa etenduses „Folgimäng“ luuakse iidsete laulude ja mängude abil maailmapilt, mida kandsid meie esiisad.  Mängud olid eestlaste pühade ja pidustuste lahutamatuks osaks, mängu käigus õpiti inimesi tundma, valiti endale elukaaslast ja nõiuti mitmesugust õnne. Etenduses on abiks müstilised fantaasiapillid ja tantsivad varjud, pealtvaatajad saavad ka ise kaasa laulda, tantsida ja salapäraseid varje tekitada või ka lihtsalt mõtteid mõlgutada.

24.-27. juulini toimuva XXII Viljandi pärimusmuusika festivalil astub üles kokku ligi 300 esinejat, 80  kontserdiga. Lisaks põhiprogrammile saab tavapäraselt osa õpitubadest, regilaulupesast, muinasjututoast, PÖFF filmiprogrammist ja öistest sussisahistamistest. Festivali passid ja päevapassid on müügil Piletilevi vahendusel, veel on võimalik soetada ka EMT Topeltpluss klientidele mõeldud soodushinnaga passe.

Head Uudised GoodNews