1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. XXII Viljandi pärimusmuusika festivali esimesed esinejad avalikustatud
XXII Viljandi pärimusmuusika festivali esimesed esinejad avalikustatud

XXII Viljandi pärimusmuusika festivali esimesed esinejad avalikustatud

folk2014Järgmine festival on oma ülesandeks võtnud eestlaste ja teiste rahvuste kultuurilise mineviku ja oleviku tutvustamise läbi mänguliste tegevuste, seetõttu on tänavu üles astuvate artistide valik kirju ja mitmekesine.

Festivali programmijuhi Tarmo Noormaa sõnul on seekordsed esinejad mängulised ja võib-olla natukene eksootilisemad ja üllatavamad kui eelmistel aastatel. „Tavapäraselt oleme võtnud eesmärgiks kohalike artistide ja meie oma pärimuskultuuri tutvustamise kõrval rääkida ka eri rahvuste muusikalistest juurtest. Tänavu siis läbi mänguprisma“, sõnas Noormaa.

Täna väljakuulutatud esinejad kinnitavad programmijuhi sõnu – esimesed seitse artisti tulevad planeedi eri nurkadest ja esindavad väga erinevaid kultuure ja maailmatunnetust.

Canzionere Crecanico Salentino
Canzionere Crecanico Salentino

Itaalia üks pikaajalisemaid ja tuntumaid pärimuskollektiive Canzionere Crecanico Salentino alustas oma tegevust juba 1975. aastal ja eriliseks teeb neid omapärane Itaalia pizzica muusika ja tantsu ühendamine. Stiil, mis põhineb iidsel eluohtliku tarantlihammustuse ravirituaalil nimega pizzica tarantata ning on seotud kohaliku kultuurifenomeniga, mille nimetus on taranti. Selle „ravi“ juurde kuuluvad meeletu trummeldamine ja pöörane transsiviiv tants.

 

Etran Finatawa
Etran Finatawa

Etran Finatawa nimeline kooslus tuleb Nigerist, ehk riigist, mille territooriumist 80% on kaetud Sahara kõrbega. Ansambel koosneb tuareegi ja wodaabe hõimu liikmetest, kes kombineerivad traditsioonilisi instrumente ja elektrikitarre. Nende lood ja laulud jutustavad lugusid rändavast elustiilist, isoleeritusest ja vabadusest, äärmuslikust viletsusest ja vaesusest, karmist kliimast, ilusatest naistest ja õnnelikest päevadest, pidustustest ja perekondadest, tähtedest ja kõrbetormidest.

Antti Paalanen
Antti Paalanen

Kõrvuti selliste eksootiliste nimedega saabub festivalile ka siinkandi üks innovatiivsemaid ja talendikamaid lõõtsamehi – Antti Paalanen Soomest. Tema võimas avarapilguline pillikäsitlus ja hüpnootilis-minimalistlikud lood kannavad kaasaja vaimu ning kindlalt kumab läbi side eheda pärimusmuusikaga. Oma uut stiili nimetab ta breathbox`iks, mis tuleneb lõõtspilli omapärasest helide organiseeritusest.

Lisaks neile on esimeste väljakuulutatud esinejate hulgas ka Ciac Boum ja Baltazar Montanaro Prantsusmaalt, Aa-Yang Trio Bhutanist jaMuireann Nic Amhlaboih Iirimaalt. Info kõigi avalikustatud esinejate kohta on leitav www.folk.ee/festival kodulehelt.

Viljandi pärimusmuusika festival toimub tänavu 24.-27. juulini. Festivalipassid hinnaga 62 € on müügil Piletilevi vahendusel.

Head Uudised GoodNews