1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. 17. mail toimub RMK eestvedamisel metsaistutuspäev
17. mail toimub RMK eestvedamisel metsaistutuspäev

17. mail toimub RMK eestvedamisel metsaistutuspäev

17. mail toimub RMK eestvedamisel metsaistutuspäev, mis on tänavu pühendatud kliima hoidmisele.

„RMK istutuspäevaga soovime välja tuua igas inimeses peituva kliimakangelase. Kuna kliima hoidmine on väga laiahaardeline teema, siis võib tekkida tunne, et ühe inimese tegevus suurt mõju ei oma. See on vale,“ sõnas RMK juhatuse esimees Aigar Kallas.

Kallas lisas, et tööstuse ja tootmise kõrval jätavad ka inimeste igapäevased tegevused ökoloogilise jalajälje, mille teadlik vähendamine ongi kliimakangelaste supervõime. „Näiteks RMK metsaistutuspäeval või oma maakodus noori puid istutades ja isiklikku autokasutust optimeerides saabki õhku paiskuvat süsihappegaasi vähendada. Loomulikult on positiivse mõjuga ka teadlik tarbimine, kuid kliimat hoidvaid tegevusi on veel mitmeid.“

Kõigile avatud istutuspäev toimub kolmes paigas üle Eesti: Harjumaal Jägala külas, Raplamaal Juurus ja Tartumaal Võõpste külas.

„Igasse istutusalasse mahub tegutsema 350 kliimakangelast. Kuigi Harjumaal on grupp täitunud ja Tartumaal veel üksikud vabad kohad, siis Raplamaal toimuvale istutamispäevale on võimalik registreeruda kuni 13. maini või kohtade täitumiseni,“ sõnas istutuspäeva korraldaja, RMK loodusteabe teemajuht Kaidi Jõesalu.

RMK eestvedamisel istutavad kliimakangelased igal aastal riigimetsa ligi 21 miljonit istikut. Tänavu istutatavate puude hulgas on 10,4 miljonit mändi, 8,4 miljonit kuuske, 2,1 miljonit kaske ja 150 000 sangleppa. Riigimetsa uuendamiseks vajaminevad taimed kasvatatakse ette RMK kaheksas taimlas üle Eesti.

„Tervete ja elujõuliste metsade rajamiseks paneme üha enam rõhku taimede kvaliteedile, kaitsmisele ja hooldamisele, mis on muutuvates kliimaoludes eriti oluline. Just noor ja hästi majandatud mets seob võrreldes vana metsaga atmosfäärist rohkem süsinikku,“ selgitas Kallas.

Metsaistutusel osalemisel näitavad RMK metsakasvatajad ette kõik vajalikud töövõtted. Päeva jooksul saab igaüks istutada kuni 50 puud, koguda metsa kohta teadmisi ja osaleda arutelul.

Head Uudised GoodNews