1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. 193 aastat tagasi ilmus esimest korda “Marahwa Näddala-Leht”
193 aastat tagasi ilmus esimest korda “Marahwa Näddala-Leht”

193 aastat tagasi ilmus esimest korda “Marahwa Näddala-Leht”

Marahwa_Naddala_Leht193 aastat tagasi, 05. jaanuaril 1821 aastal, nägi ilmavalgust Eestimaa kolmas ajaleht “Marahwa Näddala-Leht”. See leht tõi lugejani sõnumeid maailmast ja ka kodumaalt, õpetlikke loodusnähtuste ja tehnikasaavutuste kirjeldusi, kirjutisi eesti kirjameeste teostest, ilukirjanduslikke palu.

Äksi koguduse õpetaja ja Tartumaa praosti Otto Wilhelm Masingu (1763–1832) väljaandmisel ja toimetamisel ilmus ajaleht aastatel 1821-1823 ja 1825, milles sisaldusid geograafilised-etnograafilised kirjeldused, ajaloovaatlused, õpetlikud juhatused ja näpunäited majapidamiseks, seletused ja selgitused ilmast, inimestest, õigest ja valest, heast ja halvast. Igal kirjatükil on lisaks informatiivsele osale tugev valgustuslik-tunnetuslik külg. Ajaleht mitte ainult ei harinud, vaid ka kasvatas ja õpetas talupoega.

Ajalehe 4 aastakäiku moodustavad omamoodi talupojaentsüklopeedia, mis lisaks oli kirja pandud väga heas keeles ning suurepärase sõnastusoskusega, mis teevad „Marahwa Näddala-Lehe” 19. sajandi alguse ilmaliku kirjavara üheks silmapaistvaimaks saavutuseks.

Näiteks rõhutas „Marahwa Näddala-Leht”, et haridus on maarahva elu edenemise põhiline eeldus ning leidis, et tarvis on rajada häid koole, mida Masingu sõnul oli eriti vähe Eestimaa kubermangus. Samuti oli ajalehe panuseks uute mõistete toomine eesti keelde: sellised sõnad olid näiteks „armee”, „ajaleht”, „kapital”, „metall”, „minister” või „termomeeter”.

Toimetas Aare Rüütel

Head Uudised GoodNews