1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. 25 AASTAT I Tartus esitletakse täna raamatut “Alma Materi malevlased“
25 AASTAT I Tartus esitletakse täna raamatut “Alma Materi malevlased“

25 AASTAT I Tartus esitletakse täna raamatut “Alma Materi malevlased“

Akadeemiline malevkond tähistab taasasutamise 25. aastapäeva ja esitleb 2. juulil kell 17 Tartu Ülikooli muuseumi Valges saalis oma ajalooraamatut „Alma Materi malevlased“.

Malevkonna pealik Lemmit Kaplinski: „Veerand sajandit tagasi, 4. märtsil 1996 kutsus Tartu Ülikooli rektor professor Peeter Tulviste ülikooli nõukogu saali kokku akadeemilised kodanikud, et üheskoos murda toonase haritlaskonna võõristus riigikaitse vastu ja luua eelkõige tudengkonnale sobilik stardiplatvorm vabatahtlikku riigikaitsesse sisenemiseks. Tänaseks on iseenesestmõistetav, et Eesti haritlane täidab ka oma esmast kodanikukohust ja panustab moel või teisel vabatahtlikku riigikaitsesse.“

Tartu maleva Akadeemiline malevkond loeb ennast 1924. aasta 1. detsembril kommunistliku mässukatse mahasurumiseks Tartu Kaitseliidu malevas loodud üliõpilasseltside III ja üliõpilaskorporatsioonide IV malevkonna järeltulijaks.

Kaks vahepeal küll pooleks sajandiks lahutatud ajajärku Tartu akadeemiliste kodanike kaitseliitlikus tegevuses leiavad põhjalikku kajastamist ka pärast aktust malevkondlastele ja külalistele esitletavas ülevaateraamatus. Selle põhiautoriks on kogenud kaitseliidu ajaloo jäädvustaja Merike Jürjo, lähiminevikku käsitlevas osas ka Ivar Jõesaar koostajana, Ivar Sibul malevkonna ajaloopealikuna ning ligi kolmkümmend malevkonna kauaaegset kaasvõitlejat sündmuste meenutajate ja kommenteerijatena. Mahukat ja rohkete fotodega raamatut saab ka kohapeal osta või postiga koju tellida.

Head Uudised GoodNews