1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. 5 võimalust, kuidas alustada loodussäästliku eluviisiga
5 võimalust, kuidas alustada loodussäästliku eluviisiga

5 võimalust, kuidas alustada loodussäästliku eluviisiga

Me kõik vastutame meid ümbritseva keskkonna eest ja seetõttu saame ka palju ära teha, et allakäigu teel looduskeskkonda aidata.

Enda majapidamise saad muuta energiasäästlikumaks ja loodussõbralikumaks, kui järgid järgnevaid lihtsaid nippe.

 

Loodussäästlikult poodi

Tihti poodi minnes on meil kaasas küll nimekiri, kuid taaskasutatav ostukott jääb nukralt nagisse või ei olegi see veel majapidamisse teed leidnud. Esimese sammuna soeta koju paar riidest ostukotti – üks jäta autosse, teine välisukse lähedale märgatavasse kohta. Nii saad olla kindel, et toidupoodi minnes jääb kilekott ostmata ja loodussäästlik sõber aitab kauba koju viia. Poes võiks samuti unustada väikesed kilekotid ja eelistada pakkimata puu- ja köögivilju, mille asetad ostukorvi ja pärast maksmist kohe riidest kotti. Edasijõudnud poodlejad võiksid aga järgmise sammuna mõelda värskele kraamile mõeldud võrkkottide soetamisele.

Esimese sammuna soeta koju paar riidest ostukotti – üks jäta autosse, teine välisukse lähedale märgatavasse kohta.

Prügi sorteerimine

Prügi on üks neist asjadest, mis vajab distsipliini ja süsteemi välja töötamist. Uuri, millised prügikastid on sinu maja juures ja vii sarnane süsteem sisse ka kodus. Kui oled loobunud kilekottide kasutamisest, siis on peamine tekkiv prügi pakendid, metall, klaas ja biolagunevad jäätmed. Pärast toote kasutamist puhasta pakend ja aseta vastavasse prügikasti. Kui elad aiaga majas, saad alustada biojäätmete komposteerimisega ning päris isiklik toitaineterikas muld on igal aiahooajal võtta.

Säästlik vee tarbimine

Kõige lihtsam on alustada veesäästmist nõudepesemisest ja duši all käimisest. Nõusid pestes aseta valamusse kork ja lase kraanikaussi vesi. Pärast leotamist tuleb nõudelt mustus märksa kergemini maha ning vajad vett veel vaid loputamiseks. Dušimõnusid nautides keera vesi kinni kui end pesed või paned palsami juustesse. Riiete pesemise aitavad energiasäästlikuks muuta aga näiteks Turbowash, EcoHybrid ja teised värskeimad tehnoloogiad, mida tänapäevased pesumasinad pakuvad. Võrreldes vanemate masinatega on väiksemad veearved garanteeritud.

Dušimõnusid nautides keera vesi kinni kui end pesed või paned palsami juustesse.

Ei kemikaalidele, ei allergiatele

Tugevate pesu- ja koristusvahendite kasutamine on esiteks meie enda tervisele ohtlik ning kahjuks jõuab see kõik ka meie põhja- ja merevette. Hindamatuks koristusvahendiks on sellised looduslikud koostisosad nagu äädikas, sidrun ja sooda, millega saab puhtaks terve elamise. Loodust aitavad säästa ka kodumasinad, mis tarbivad vähe energiat ning võimaldavad erinevate programmide kasutamist. Näiteks allergiariskiga peredes aitab kodu ja riideid muuta allergiavabaks TrueSteam tehnoloogia, mis teeb kogu töö karmide puhastusvahendite asemel aurutamisega ja tagab seeläbi puhtama koduse keskkonna ega luba kemikaalidel meie vette jõuda.

Alternatiivsed energiaallikad

Kui kõik eelnevad sammud energiasäästliku elustiili poole on tehtud, võib juba suuremaid muudatusi tegema hakata. Kodu saab muuta veelgi säästlikumaks elektrienergia kasutamise asemel näiteks päikeseenergia kasutamisega. Taastuv energiaallikas ei kurna loodust ning seda saab kasutada tuhandeid aastaid. Tänu sellele, et nõudlus päikesepaneelide järele on suurenenud, saab majapidamise juba ka palju soodsamalt taastuvenergiast sõltuma panna.

Head Uudised GoodNews