1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. 50% ENERGIASÄÄSTU I Tallinnal on tänavu plaanis välja vahetada üle 5000 valgusti
50% ENERGIASÄÄSTU I Tallinnal on tänavu plaanis välja vahetada üle 5000 valgusti

50% ENERGIASÄÄSTU I Tallinnal on tänavu plaanis välja vahetada üle 5000 valgusti

Piritat hakkavad valgustama ligi 1000 uut leedlampi Kloostrimetsa, Merivälja, Randvere, Kose, Ranna, Pärnamäe ja Lükati teel.

„Seitsme Pirita suurema ja liiklustihedama tee ääres on alanud amortiseerunud valgustite vahetamine leedvalgustite vastu. Uue valgustuse saab Merivälja tee kuni Viimsi valla piirini, kuhu paigaldatakse ligi 300 leedlampi. Pärnamäe tee ääres vahetatakse välja 131, Randvere tee ääres 150, Kloostrimetsa ja Kose tee ääres kummaski 116 lampi ning Lükati tee ääres 91 ja Ranna tee servas 63 tänavalampi. Kokku saab Pirita umbes 950 uut leedvalgustit,” sedastas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Leedlambid on vanadega võrreldes energiatõhusamad, pikema elueaga, pakuvad ühtlasemat ja kontrollitavat valgust ning ohutumat linnakeskkonda. Uued lambid annavad parema nähtavuse, aitavad pimedas paremini värve eristada ja suurendavad seeläbi liiklusohutust.

„Peale elektrikulu vähenemise võimaldab leedlamp vähendada ka hoolduskulusid. Leedvalgustuse peamine eesmärk ongi parandada linna tänavavalgustuse energiatõhusust ja kvaliteeti ning vähendada energiatarvet ja seeläbi ka keskkonnasaastet,” tõi Liinat esile.

Tänavavalgustite vahetustöid teevad linna keskkonna- ja kommunaalameti tellimusel Elektritsentrum, KH Energia-Konsult ja Leonhard Weiss. Tööd peaks tehtud saama juuli esimeseks pooleks.

Järgmises valgustuse renoveerimistööde etapis saavad Pirital leedvalgustuse Vabaõhukooli tee ja Lillepi pargi teed ning perspektiivis ka kõik Pirita kergliiklusteed. Leedvalgustus pannakse Kloostrimetsa, Pärnamäe, Randvere, Merivälja ja Ranna tee kergliiklusteele ning Pirita tee promenaadile. Kokku vahetatakse kergliiklusteede ääres välja üle 400 lambi.

Tallinna linnal on tänavu plaanis välja vahetada üle 5000 valgusti ja järgmisel aastal ligikaudu 7000. Uued leedlambid peaksid andama ligikaudu 50% energiasäästu.

Head Uudised GoodNews