1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. UKRAINA TOETAMINE I Välisminister Eva-Maria Liimets: Ukraina kuulub Euroopa perre
UKRAINA TOETAMINE I Välisminister Eva-Maria Liimets: Ukraina kuulub Euroopa perre

UKRAINA TOETAMINE I Välisminister Eva-Maria Liimets: Ukraina kuulub Euroopa perre

11. märtsil kohtus välisminister Eva-Maria Liimets Hispaania välisministri José Manuel Albares Buenoga, et arutada Ukraina toetamist ja liitumisperspektiivi Euroopa Liiduga, praegust julgeolukorda Euroopas ning Eesti ja Hispaania kahepoolseid suhteid.

Välisminister Liimets sõnas kohtumisel, et Venemaa algatatud sõda Ukrainas on ettekavatsetud, põhjendamatu ning räige inimõiguste, rahvusvahelise õiguse ning kokkulepete, sealjuures ÜRO harta rikkumine. „On äärmiselt oluline jätkata Ukraina toetamist nii poliitiliselt kui ka majanduslikult ning humanitaar- ja kaitsealase abiga. Oleme oma lähimate partneritega üksmeelel selles osas, kuidas muuta sõjapidamine Venemaale võimalikult kulukaks, sealhulgas isoleerida Venemaa rahvusvahelistest organisatsioonidest ning panna Venemaa mõistma, et see täiesti õigustamatu ning inimvaenulik sõda tuleb lõpetada,“ ütles Liimets.

Välisministrid rõhutasid kohtumisel liitlaste ühtsust käesolevas julgeolekuolukorras ja eesootava Madridi NATO tippkohtumise tähtsust selles kontekstis. Kõneldes NATO heidutus- ja kaitsehoiaku suurendamisest, rõhutas välisminister Liimets, et on oluline jätkata NATO idatiiva tugevdamist, mille tagab liitlaste alaline kohalolek Baltimaades.

Samuti tunnustati kohtumisel Euroopa Liidu liidrite kohtumise otsust Versailles’s. „Mul on hea meel, et eilsel Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel võeti vastu avaldus, mis kinnitab liidrite üksmeelt, et Ukraina jaoks on Euroopa Liidu integratsiooni tee avatud. Ukraina kuulub Euroopa perre,“ kinnitas Liimets.

Välisministrid kinnitasid kohtumisel Eesti ja Hispaania väga häid suhteid ning kõnelesid võimalustest edendada riikidevahelist koostööd veelgi, seda näiteks küberteemades.  Samuti tänas minister Liimets Hispaania kolleegi panuse eest Balti õhuturbesse ning sõnas, et Eesti ootab hispaanlaste naasmist Ämarisse.

  • Kohtumisel mälestasid Eesti ja Hispaania välisministrid 2004. aastal Madridi terrorirünnakus hukkunuid. Täna möödub 18 aastat Madridis toimunud rünnakutest, kus kaotas elu ligi 200 inimest.
Head Uudised GoodNews