1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. MEEDIAVABADUSE KOALITSIOONI AVALDUS I Välisminister Eva-Maria Liimets: rünnakud ajakirjanike vastu on rünnakud inimõiguste ja demokraatia vastu
MEEDIAVABADUSE KOALITSIOONI AVALDUS I Välisminister Eva-Maria Liimets: rünnakud ajakirjanike vastu on rünnakud inimõiguste ja demokraatia vastu

MEEDIAVABADUSE KOALITSIOONI AVALDUS I Välisminister Eva-Maria Liimets: rünnakud ajakirjanike vastu on rünnakud inimõiguste ja demokraatia vastu

Eesti koos teiste meediavabaduse koalitsiooni liikmetega mõistab ühisavalduses hukka Venemaa ettekavatsetud ja täiesti põhjendamatu rünnaku Ukrainale ning tsensuuri kehtestamise tegeliku olukorra varjamiseks.

„Kuu aja eest, kui Eesti korraldas Tallinnas meediavabaduse koalitsiooni aastakohtumise, andis Nobeli rahupreemia laureaat Dmitri Muratov ülevaate üha halvenevast meediavabaduse olukorrast Venemaal,“ märkis välisminister Eva-Maria Liimets. „Nüüd oleme tunnistajateks Venemaa täielikule hoolimatusele inimeludest ning paanilistele püüdlustele oma rahva eest tõde varjata. Rünnakud ajakirjanike vastu on rünnakud inimõiguste ja demokraatia vastu,“ lisas ta.

Meediavabaduse koalitsiooni avaldusega mõistetakse üheselt hukka nii Venemaa sõda Ukraina vastu kui ka Valgevene osalus selles. Ühisavalduses tuuakse esile, kuidas Kreml blokeerib juurdepääsu sotsiaalmeediaplatvormidele ning vähestele veel alles jäänud Venemaa iseseisvatele meediaväljaannetele. BBC, TV5 Monde, CBC/Radio-Canada, CNN, CBS, ABC News, Bloomberg, Raadio Vaba Euroopa, Radio Liberty ja paljud teised on peatanud tegevuse Venemaal uute tsenseerivate seaduste tõttu.

„Putini administratsiooni ajakirjanike vastase hirmutus- ja survekampaania eesmärk on Venemaa inimeste teadmatuses hoidmine ebaseaduslikust tegevusest Ukraina vastu,” rõhutatakse ühisavalduses. Lisaks mõistetakse hukka Venemaa pikaaegne tegevus eksitava ja valeinformatsiooni kampaaniate läbiviimisel. Koalitsioon tunnustab samme, mis on suunatud propagandakanalite sanktsioneerimisele. Samuti mõistetakse hukka Venemaa rünnakud ajakirjanike vastu ning tuuakse esile Ukraina telekanali LIVE kaameramehe brutaalne tapmine ning rünnakud Sky News, Ekstra Bladet, RSF ja Alaraby TV ja teiste vastu.

Juulis 2019 loodud meediavabaduse koalitsiooni, millel on praeguseks 50 liikmesriiki, eesmärk on kaitsta meediavabadust, tagada ajakirjanike turvalisus ja võtta vastutusele need, kes ründavad ajakirjanikke selle eest, et nad teevad oma tööd. Koalitsioon jälgib aktiivselt meedia ja väljendusvabaduse olukorda maailmas, teeb tõsiseimate olukordade kohta avaldusi ning proovib aidata seal, kus olukord on kõige.

Head Uudised GoodNews