1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Otepää Vallavalitsuses toimus vallavanema kutsel Ukraina sõjapõgenike teemaline koosolek
Otepää Vallavalitsuses toimus vallavanema kutsel Ukraina sõjapõgenike teemaline koosolek

Otepää Vallavalitsuses toimus vallavanema kutsel Ukraina sõjapõgenike teemaline koosolek

30.märtsil toimus Otepää Vallavalitsuses vallavanema kutsel Ukraina sõjapõgenike teemaline koosolek. Koosolekust, mis oli esialgu planeeritud vallavalitsuse kriisistaabi ja majutusettevõtete koosolekuna, võtsid osa lõpuks paljude riigiasutuste esindajad.

Kohal olid lisaks Otepää valla töötajatele ja Otepää majutusasutuste juhtidele ning Otepää ettevõtjatele Politsei- ja Piirivalveameti, Terviseameti, Päästeameti, Töötukassa, Sotsiaalkindlustusameti , Tartu Kiirabi esindajad.

Aruteluks oli koostöö tegemine riigiasutuste esindajate ja kohaliku omavalitsuse vahel. Hetkel on Otepää vallas üle 200 Ukraina sõjapõgeniku, kes viibivad Sotsiaalkindlustusameti poolt välja kuulutatud riigihankes osalenud majutusasutustes. Sotsiaalkindlustusamet omab hetkel majutusasutustes reservis üle 100 majutuskoha, mis ilmselt lähiajal täidetakse. Lisaks sellele on Otepää vallas sõjapõgenikke, kes paiknevad eramajutustes, neid on hinnanguliselt 100.

„Probleeme on mitmesuguseid, alates sellest, et saabujatel pole esmavajalikke ravimeid ja riideid ning lõpetades esmase kaitse saamise takistusest,“ sõnas Otepää vallavanem Jaanus Barkala. „Koosoleku eesmärgiks oli kaardistada esilekerkinud probleeme ja otsida koos ametkondadega neile lahendusi. Riik on täna lubanud abistada valda sõjapõgenikega seotud kulutuste katmisel.“ Vallavanem Jaanus Barkala rõhutas, et vald teeb kõik, mis võimalik, et aidata kõiki sõjapõgenikke, kuid prioriteediks on ikkagi oma valla kodanikud oma murede ja rõõmudega. „Vallakodanike heaolu ei tohi sõjapõgenike aitamise juures kannatada,“ lisas vallavanem.

Koosoleku lepiti kokku, et meditsiiniabi osutab põgenikele Otepää Tervisekeskus, kes aitab ka hädasolijaid retseptiravimitega. Ravimite kulu on riik luba nud omavalitsusele kompenseerida.

Otepää valla sõpruspiirkonnast Palankast saabunud põgenikud viibivad hetkel veel Tartu põgenike hotellis.  Paljud on läinud oma sugulaste juurde või leidnud Tartus töö – ja majutusvõimalused. Neid, kes Otepääle tulevad, on tänaseks kokku 11 inimest. Vald on leidnud neile püsimajutuse, töökohad ja lastele kohad lasteaias ning koolis.

Head Uudised GoodNews