1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Punane Rist selgitab, mida on Ukrainas annetusraha eest tehtud
UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Punane Rist selgitab, mida on Ukrainas annetusraha eest tehtud

UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Punane Rist selgitab, mida on Ukrainas annetusraha eest tehtud

Täna proovib Rahvusvaheline Punase Risti Komitee alustada inimeste evakueerimist Mariupolist. Eile asus linna poole teele 45 bussi, mis viivad sinna ka elutähtsat humanitaarabi: ravimeid, toitu ja vett.

Kaks suuremat evakuatsiooni toimus ka märtsi keskel: Sumõ linnast Lubnysse. Põgenikke, kes Ukrainast lahkuvad, abistatakse aga pidevalt: ooteaeg piiripunktides on kohati mitmepäevane ning kiiruga kodust lahkunud inimesed vajavad kõikvõimalikku abi.

Nii riigisisestele ümberasujatele kui ka piirialadele rajatakse laagreid: Ukrainast on lahkunud 3,8 miljonit inimest ja Ukraina siseselt on samuti liikvel miljonid. Eelkõige põgenikelaagrite/varjendite jaoks koguski Punane Rist siin Eestis tekke, patju, voodipesu ja hügieenitarbeid, mis jõudsid enam kui kaks nädalat tagasi jaotuskeskusesse Ukraina-Ungari piirialal. Sealt liiguvad need edasi läbi kohalike abistajate. „Seda, kuhu Ukraina linna või külla Eesti annetused jõudsid või veel jõuavad, on võimatu öelda. Esemeabi saadavad paljud riigid ning kohalikud punaristlased viivad selle jaokaupa edasi sinna, kus tarvis ning kuhu vähegi ligi pääseb,” rääkis Eesti Punase Risti peasekretär Arvi Perv.

Haiglatesse Kiievis, Mariupolis ja Donetskis on viidud meditsiinivahendeid ja ravimeid, insuliiniga on varustatud ka Odessat ja Dniprot. Esmaabi antakse kõikjal: tänavatel, metroojaamades, (ajutistes) meditsiinipunktides jm-l. Seda ka õpetatakse: 15 tuhat Ukraina elanikku on viimase kuu jooksul saanud oskuse teisi abistada. Füüsilise abi kõrval on oluline vaimne tugi: inimesed on šokis ning mures lähedaste pärast. Regulaarselt nõustavad vastava ettevalmistusega vabatahtlikud inimesi laagrites/varjendites Dnipros, Poltavas, Lvivis, Kiievis; toeks ollakse mujalgi, kogu Ukrainas.

Kus võimalik, taastatakse elutähtsat infrastruktuuri. See töö aga seisab suuresti ees edaspidi. Hävinud hoonete (kodude, haiglate, koolide jm) ning teede-, vee- ja küttevõrgu taastamiseks kulub juba tänases vaates hinnanguliselt üle 60 biljoni euro.

Kohapeal on abistamas u 10 tuhat inimest Ukraina Punasest Ristist, suuremalt jaolt vabatahtlikud. Rahvusvahelisest Punase Risti Komiteest on Ukrainas kohapeal u 700 inimest. Ravimeid, toitu ja vett on praeguseks riiki viidud 500 tonni.

Eestimaalased on Ukraina elanike abistamiseks annetanud 4,7 miljonit ja 14 veokitäit esemeid.

Head Uudised GoodNews