1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. “UKRAINA TÄNAB!” heategevuskampaania: eestlaste annetuste abil pommivarjendite ehitamine Ida-Ukrainas algab lähinädalatel
“UKRAINA TÄNAB!” heategevuskampaania: eestlaste annetuste abil pommivarjendite ehitamine Ida-Ukrainas algab lähinädalatel

“UKRAINA TÄNAB!” heategevuskampaania: eestlaste annetuste abil pommivarjendite ehitamine Ida-Ukrainas algab lähinädalatel

„Ukraina tänab!” kontserdiga kaasnenud annetuskampaania „Pommivarjendid Ida-Ukraina koolidele” üks eestvedajatest Ruslan Trochynskyi sõnul on varjendite ehitustöödega Ukrainas võimalik alustada juba lähinädalatel.

Septembri lõpul kaks nädalat Ukrainas koostööpartnerite ja kohalike koolidega tutvumas käinud Ruslan Trochynskyi sõnul on olukord piirkonnas raske, kuid ukrainlaste võitlustahe on väga tugev ja välisabi võetakse suure tänutundega vastu.

“Kohtusin kohalike omavalitsuste esindajatega, koolijuhtidega ja Dobropillja linnas ka kooliõpilaste ning nende vanematega. Seda on väga raske meil siin Eestis mõista, mida tähendab elada igapäevaselt õhuhäirete hirmus ja milliste katsumustega tuleb sõjapiirkonnas silmitsi seista,” ütles Ruslan Trochynskyi.

Visiidi üheks eesmärgiks oli oma veenduda oma silmaga, et eestlaste annetused jõuavad õigesse kohta ja plaanid oleksid ka reaalselt teostatavad. “Leppisime kokku haridusasutuste nimekirja, mida antud projekti raames abistama asutakse ning tööde mahu ja maksumuse. Järgmise sammuna sõlmib meie kohalik partner Moe Misto (Minu linn) igas omavalitsuses vastava kokkuleppe ja lähinädalatel algab reaalne töö kohapeal,” sõnas Ruslan Trochynskyi.

Ukraina taasiseseisvumispäeva puhul Tallinnas 24. augustil toimunud kontserdi „Ukraina tänab” raames toimunud heategevuskampaania käigus annetasid Eesti inimesed Ida-Ukraina koolidele pommivarjendite rajamiseks kokku 158 400 eurot.

Annetuskampaania viis läbi Ruslan ja Terje Trochynskyi asutatud MTÜ Kultuuride Ristmik koostöös Eesti ja Ukraina riiklike institutsioonide ning mittetulundusühingutega. MTÜ Kultuuride ristmik hoiab avalikkust kursis projekti edasise käigu ja varjendite valmimisega.

Eestlaste abi ei piirdu vaid pommivarjenditega

Ruslan Trochynskyi reisis Ukrainasse Eesti eraisikute ja ettevõtjate poolt ukrainlaste relvajõududele kasutamiseks hangitud maasturite konvoi „Supporting Ukrainian Soldiers with NAFO trucks” koosseisus, mis startis juba 21. korda. Projekti eestvedaja, IT-ettevõtja Ragnar Sassi poolt oli seekord kogutud kokku 15 sõjaolukorrale kohandatud maasturit, mille toimetas kohale rahvusvaheline vabatahtlike meeskond.

  • Ukrainale seekordse visiidi käigus peaaegu tiiru peale teinud Ruslan Troychynskyi kohtus Kiievis linnaametnike Vadim Vasylchuk’i ja Maryna Honda’ga, et välja selgitada võimalikke koostöövaldkondi ning Eesti Vabariigi uue suursaadikuga Ukrainas Annely Kolkiga. Koos Ukraina partneriga „Moe Misto”/„My City” juhi Volodimir Oros’iga osales ta ka Lvivis konverentsil Unlock Ukraine, kus tutvustasid käimasolevat toetusproekti „Pommivarjendid Ida-Ukraina koolidele”. Lvivis kohtus Trochynskyi sealse kultuuri aselinnapea Maksym Kozytskyiga.
Head Uudised GoodNews