1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Leigol etendub kultuuripealinna programmi kuuluv balletilavastus “Aju”
Leigol etendub kultuuripealinna programmi kuuluv balletilavastus “Aju”

Leigol etendub kultuuripealinna programmi kuuluv balletilavastus “Aju”

Leigo järvemuusika toob 25. sünnipäeva puhul 10. augustil publiku ette Eesti ajuteadlase Jaan Aru, kirjaniku Tõnu Õnnepalu, heliloojate Timo Steineri, Sander Mölderi ja koreograafi Teet Kase koostöös sündiva balleti „Aju“. Leigo järvemuusika 2024 kuulub Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi.

Laval on elektroonilise muusika legend Legowelt (Holland), kes on teinud lavastusele pea albumi täie muusikat. Tema kõrval astub üles The Horn Collective, koosseisus Allan Järve (trompet), Jason Hunter (trompet), Allan Kaljaste (altsaksofon), Keio Vutt (tenorsaksofon), Ingvar Leerimaa (basstromboon) ja Enri Remmelgas (tuuba). Tantsijatena astuvad üles Carlos Campo Vecino (Hispaania), Maria Solei Järvet, Anna Roberta (Eesti Rahvusballett), Aleksandra Kantola, Jevgeni Grib (Eesti Rahvusballett) ja Tähtvere Tantsukeskuse tantsijad.

Legowelt on Hollandi helilooja, muusik ja visuaalkunstnik, kelle elektrooniline muusika loob erinevaid alažanre. Pole kedagi teist nagu Legowelt. Tema tohutu muusikaline väljund hõlmab paljusid erinevaid maailmu – mõned reaalsed, mõned väljamõeldud – ning teeb seda ainulaadsel ja kütkestaval moel, mis hoiab kuulajad vaimustuses. Legowelt ammutab inspiratsiooni näiteks fantaasiafilmidest ja ulmekultuurist. Tema väljundit määratlevad analoogsed tekstuurid ja klassikalised väärtused, aga ka pidevalt rändlev heliline keel, mis liigub teknost veidra house’i sügavusse ning on täis müstilisi metsatehnohelisid.

Tema tohutu muusikaline väljund hõlmab paljusid erinevaid maailmu – mõned reaalsed, mõned väljamõeldud – ning teeb seda ainulaadsel ja kütkestaval moel, mis hoiab kuulajad vaimustuses.

Haruldase huumorimeelega produtsendi Legowelti toodang valmib tihedalt ja kiiresti, kuid säilitab alati kõrge kvaliteedi. Danny Wolfers salvestab muusikat lugematute varjunimede all, kuid Legowelt on tema kõige kuulsam sellest ajast kui ta 2002. aastal oma looga „Disco Rout“ edetabelitesse jõudis.

Visuaalse vaatemängu eest Leigol vastutavad tule- ja maastikukunstnik Tõnu Tamm, valguskunstnik Margus Vaigur, kujundaja-arhitekt Ülar Mark ning Soome videokunstnik ja animaator Juho Lähdesmäki. Kui Leigo on tuntud oma suurejooneliste vee- ja tulevaatemängude poolest, siis Tartu kultuuripealinna aastal on lavastus veelgi muljet avaldavam, kaasahaaravam ja võimsam.

  • Tartust saab ka Leigole bussiga ja tagasi. 10. augustil sõidab Leigole ka buss Tartu-Leigo-Tartu.
  • Piletis saab osta Piletilevist seni, kuni kohti jagub.
  • Väljasõit 10.08.2024 kell 16.00 Vanemuise alumisest parklast (buss jõuab Leigole umbes kell 16.30).
  • Tagasisõit 10.08.2024 kell 23.45 Leigo talu õuelt (buss jõuab Tartusse umbes kell 00.15).

Head Uudised GoodNews