1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Piret Hartman: riigi füüsiline kohaolek maapiirkondades peab säilima
Piret Hartman: riigi füüsiline kohaolek maapiirkondades peab säilima

Piret Hartman: riigi füüsiline kohaolek maapiirkondades peab säilima

Regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman saatis sel nädalal kõigile ministritele kirja päringuga riigiasutuste esindatuse osas Eesti 15 maakonnas. Ministri ettepanek on kaaluda põhjalikult läbi riigiasutuste esindus- ja teeninduspunktide kohalolek piirkondades ning tagada, et avalikud teenused oleksid kättesaadavad üle Eesti.

Ministri kiri oli ajendatud kärbete valguses vastu võetud hiljutistest otsustest või kaalutlustest riigiasutuste poolt oma esindusi maakondades sulgeda. Näiteks Põlva maakonnas on tänavu uksed sulgenud kaks riigiasutust: Maksu- ja Tolliamet ning Sotsiaalkindlustusamet. Samuti on määramata ajaks edasi lükatud uute riigimajade avamine veel mitmes Eesti maakonnakeskuses.

„Minu jaoks on äärmiselt oluline, et inimestel oleks kõikjal Eestis kättesaadavad tasuvad töökohad, kvaliteetsed avalikud teenused ja meeldiv elukeskkond. Selle nimel töötab nii Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, aga olen kindel, et ka teised ministeeriumid ja riigi ametkonnad,“ rääkis regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman.

Minu jaoks on äärmiselt oluline, et inimestel oleks kõikjal Eestis kättesaadavad tasuvad töökohad, kvaliteetsed avalikud teenused ja meeldiv elukeskkond.

„On mõistetav, et eelarveliselt keerulistel aegadel peavad kõik asutused mõtlema oma töö efektiivsemale korraldamisele. Samuti on arusaadav, et paljud teenused on varasemaga võrreldes üha suuremas mahus kolimas üle elektroonilistesse suhtluskanalitesse,“ seisis kirjas.

„Siiski tahan rõhutada, et riigi teenuste füüsiline kättesaadavus maakonnakeskustes on oluliseks osaks riigi suhtlemisest inimesega. Vajalikud teenused peavad olema igas maakonnas kättesaadavad ka neile inimestele, kes ei kasuta igapäevaselt e-teenuseid ja juhtudel, kus just füüsiline kohtumine riigi esindajaga on vajalik, et probleeme tõhusalt lahendada,“ jätkas oma kirjas Hartman.

Siiski tahan rõhutada, et riigi teenuste füüsiline kättesaadavus maakonnakeskustes on oluliseks osaks riigi suhtlemisest inimesega.

Ministri sõnul puudub hetkel tervikvaade, milliseid teenuseid maakonnakeskustes inimestele ja ettevõtetele pakutakse ning milliseid muudatusi erinevad ametkonnad ses osas lähiaastatel plaanimas on.

„Soovin, et koostöös nii Rahandusministeeriumi kui ka teiste ministeeriumidega koostaksime plaani, kuidas muutunud oludes, sh rasketes kärpetingimustes, ikkagi tagada, et riik oleks kohal ka väljaspool Tallinna – kuidas vajalikud teenused oleksid nii sealsetele kohalikele elanikele kui ka majandusmootoriks olevatele ettevõttele kättesaadavad. Sealjuures peab säilima võimalus kohtuda riigi esindajatega kohapeal ka neile inimestele, kellele ei ole mingil põhjusel kättesaadavad e-teenused,“ ütles Hartman.

Regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman teeb kõigile ministritele ettepaneku arutada teemat Vabariigi Valitsuse tasandil, et jõuda jätkusuutliku, kuid ka tasakaalukat regionaalpoliitikat arvesse võtva mudelini.

Head Uudised GoodNews