1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Selgusid aasta ettevõtte tiitli finalistid
Selgusid aasta ettevõtte tiitli finalistid

Selgusid aasta ettevõtte tiitli finalistid

Selgusid Eesti suurima ettevõtluskonkursi „Eesti parimad ettevõtted“ selle aasta finalistid. Eri auhinnakategooriate võitjad on võistlustules aasta ettevõtte tiitlile, mis kuulutatakse välja 2. novembri pidulikul galal ja mida saab vaadata ETV vahendusel.

Ettevõtluse ja Innovatsioonis Sihtasutus (EIS) ja Eesti Tööandjate Keskliit valisid välja parimad seitsmes kategoorias ning Eesti Kaubandus-​Tööstuskoda kolmes kategoorias. „Nüüd saavad kaks eraldi konkurssi üheks ja erinevate kategooriate võitjate seast selgub 2. novembril Eesti aasta ettevõte. Soovin südamest tänada kõiki konkursil osalenud ettevõtteid. Teie innovaatilisus, pühendumus ja julgus viivad meie majandust edasi,” sõnas EISi juhatuse esimees Kati Kusmin kõigi korraldajate nimel.

Foto: Freepik

Aasta eksportöör 2024 on Nortal, strateegiline digitaalse transformatsiooni partner juhtivatele ettevõtetele ja valitsustele üle kogu maailma. Ettevõte keskendub andmepõhiste, innovatiivsete ja efektiivsust tõstvate lahenduste arendamisele, aidates klientidel saavutada digitaalseid läbimurdeid. Nortal tegutseb viiel kontinendil ja enam kui 60 turul, pakkudes lahendusi globaalsele kliendibaasile. Tuginedes Eesti e-riigi eduloole, on Nortal saavutanud rahvusvahelise usaldusväärsuse, mis toetab nende laienemist ja kasvu.

Aasta tööstuse digitaliseerija 2024 on Harju Elekter, kes projekteerib, toodab ja paigaldab elektriseadmeid energeetika-, tööstus- ja taristuettevõtetele ning äri- ja avalikele hoonetele. Ettevõte on tootmises juurutanud mitmesuguseid digilahendusi, nt töötajate ajaarvestus, monitooring ja planeerimine, lisaks on enamik tootmisseadmetest pool- või täisautomatiseeritud/robotiseeritud. Pea kõik tootmisseadmetest on digitaalsed kaksikud, tänu millele on võimalik suuremad seadistused teha ära läbi arvuti ning ühtlasi ka protsesse simuleerida.

Aasta innovaator 2024 on DefSecIntel Solutions, kes arendab AI-tehnoloogia põhiseid rakendusi ning olukorrateadlikkuse ja seireplatvorme. Töötatakse välja nutikaid lahendusi ning kõrgtehnoloogilisi tooteid, ettevõttes on teadus- ja arendustöö, AI, riistvara ja tarkvaraarenduse meeskonnad ja kompetentsid. Arendustegevus käib tihedas koostöös lõppkasutajatega, tagades lahenduste kohandamise reaalsele kasutuskogemusele, sh lahinguväljakogemustele.

Aasta kestlik ettevõte 2024 on Estiko-Plastar. Ettevõte pakub klientidele jalajälje arvutamise mudeli abil infot tellitud pakendi jalajälje kohta ja annab seejärel soovitused, kuidas teha pakend jätkusuutlikumaks ja looduskeskkonda säästvamaks. Ühtlasi pakub Estiko-Plastar jätkusuutlikkuse auditi teenust, mille abil saavad klientidele teha konkreetseid ettepanekuid nende seni kasutatud pakendimaterjalide kestlikumaks muutmisel, võttes arvesse nende vajadusi ja spetsiifikat.

Aasta turismiedendaja 2024 on OKO Restoranid, Eesti juhtiv tipprestoranide kett: NOA Chef`s Hall (Michelini restoranigiidis üks tärn), NOA restoran (Michelini giidis Bib Gourmand ehk hea hinna ja kvaliteedi suhtega restoranide hulgas), Tuljak (Michelini giidis Bib Gourmand), OKO, Paju Villa (Michelini giidi soovitusnimekirjas), lisaks tütarettevõtted TOKO, POKO ja Haapsalu Kuursaal​. OKO Restoranid on olnud pikaajaliselt turul ning säilitanud tippkvaliteedi ka kriiside taustal. Nelja restoraniga Michelini giidi pääsemine on suurepärane saavutus, käive on tõusnud kaks korda.

Aasta pereettevõte on 2024 Bauroc, Põhja-Euroopa ainus poorbetoontoodete valmistaja. Juhtimises osaleb täna teine ja kolmas põlvkond. Jazeps Paplavskis, üks asutajatest, osales kuni oma surmani 2023. aastal aktiivselt ettevõtte juhtimises. Tema poeg Ivar Paplavskis on kaasasutaja ja nõukogu esimees. Kolmandast põlvkonnast on juhtimisse kaasatud Ivari pojad Ingvar ja Ingmar, kes vastutavad finantsanalüüside ja ESG poliitika väljatöötamise eest.

Aasta välisinvestor 2024 on HANZA Mechanics Tartu. Masinaehituse ja tööstustehnoloogia valdkonna ettevõte pakub täisteenust lõpptoodete valmistamiseks erinevatele sektoritele, sealhulgas ringmajandusele, meditsiini- ja toiduainetööstusele. Näiteks toodetakse nii teravilja- kui vereanalüsaatoreid ning taaraautomaate. Tunnustust väärib ettevõtte aktiivne koostöö kutsekoolide ja ülikoolidega.

Aasta konkurentsivõimelisim tööstus- ja energeetikaettevõte on Eesti Gaas, Balti-Soome piirkonna suurim erakapitalile kuuluv energiafirma. Ettevõtte põhitoode on maagaas, kuid müüakse ka elektrit, sealhulgas enda toodetud rohelist elektrit. Gaasivarustus on LNG-põhine ning otselepingud on sõlmitud maailma juhtivate LNG tarnijatega. Norra ja USA päritolu gaasi tuuakse tankeritega Inkoo ja Klaipeda LNG-terminali, kust see liigub torustikke mööda klientideni. 2023. aastal sisenes ettevõte Läti kodugaasiturule, müüs esimesed gaasikogused Poola turule ja laiendas rohegaasi tootmist.

Aasta konkurentsivõimelisim kaubandusettevõte on Auto 100, kes tegeleb Škoda ja Porsche sõidukite maaletoomise ja esindamisega Eestis, Lätis ning alates 2023. aastast ka Leedus. Ettevõte on laienenud, suurendanud edasimüüjate võrku, investeerinud digitaliseerimisse ja juurutanud ESG-põhimõtted. Lisaks on ettevõte oluliselt kasvatanud Škoda turuosa Eestis, Lätis ja Leedus.

Aasta konkurentsivõimelisim teenindusettevõte on Swedbank, Eesti suurim pank, millel on 960 000 era- ja 130 000 äriklienti. Pakutakse laia valikut finantsteenuseid, sealhulgas arvelduskontod, hüpoteegid, kindlustus, krediitkaardid, laenud, pensionid ja investeeringud nii eraklientidele kui ka ettevõtetele. Ettevõte on üks Eesti suurimaid maksumaksjaid ning panustab aktiivselt finantskirjaoskuse, ettevõtlikkuse ja jätkusuutlikkuse edendamisse, aidates kaasa ühiskonna pikaajalisele arengule.

Head Uudised GoodNews