1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Noored tippmuusikud toovad ettekandele kaks kammermuusika suurteost
Noored tippmuusikud toovad ettekandele kaks kammermuusika suurteost

Noored tippmuusikud toovad ettekandele kaks kammermuusika suurteost

Noored tippmuusikud toovad ettekandele kaks kammermuusika suurteost13. mail kell 19 toimub Estonia kontserdisaalis Eliitkontsertide hooaja lõppkontsert, kus astuvad üles pianist Mihkel Poll ja keelpillikvartett Prezioso. Keelpillikvartett Prezioso astub lavale koosseisus Hanna-Liis Nahkur (viiul), Mari-Katrina Suss (viiul), Helena Altmanis (vioola), Andreas Lend (tšello).

Eesti interpreetide noorema põlvkonna tippmuusikute kooslus toob ettekandele kaks kammermuusika suurteost. Antonin Dvo??ki teist klaverikvintetti peetakse selle žanri tähtsaimaks saavutuseks kõrvuti Brahmsi kvintetiga. 76-aastane Gabriel Fauré oli klaverikvinteti op. 115 kirjutamise ajal peaaegu kaotanud kuulmise ja majanduslikus kitsikuses. Sel murede ajal leidis komponist inspiratsiooni oma parimateks kammerteosteks, neist klaverikvintett silmapaistvaim.

Mihkel Poll on noorema põlvkonna esipianist, kes võitnud peapreemiaid mitmel rahvusvahelistel konkursil ning esinenud kuulsaimatel lavadel nagu Wigmore Hall, Barbicani suur saal, Albert Halli kammersaal. Hoolimata noorest east, on Mihkel Poll üles astunud Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Norras, Venemaal, Saksamaal, Belgias, Suudbritannias, Prantsusmaal, Itaalias, Hispaanias, Portugalis, Kreekas ja USA-s. Pianist on õppinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ning Guildhall School of Music and Drama’s Londonis ning ta on ka 2004. a. Eesti Kultuurkapitali aastapreemia ja 2013. a. Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia laureaat.

Keelpillikvartett Prezioso tegutseb alates 2006. aastast, kõik neli noort muusikut on Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri liikmed ning õppinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Kvartett on olnud mitmete eesti heliloojate uudisteoste esmaesitajaks ning teinud koostööd paljude väljapaistvate muusikutega (pianistid Antti Siirala, Age Juurikas, Hando Nahkur, Rein Rannap, Kristjan Randalu ja lauljad nagu Pille Lill, Tui Hirv, Pirjo Püvi, Hanna-Liina Võsa, Maarja-Liis Ilus, Maria Listra, Tõnis Mägi, Ott Lepland jt.)

Muusikakriitik Toomas Velmet on kvarteti kohta sõnanud järgmist: “Keelpillikvarteti žanr on kallis (prezioso), aga väärtuslik (prezioso) ja need noored interpreedid on vägagi väärt oma nime väärtustama.”

13.mai kell 19.00 Estonia Kontserdisaal

Piletid saadaval Piletilevis ja Piletimaailmas (10€/ 7.50€)

Üritus Facebookis

Klipp

Head Uudised GoodNews