1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Aarete Laegas palub rõivad enne annetamist kodus sorteerida
Aarete Laegas palub rõivad enne annetamist kodus sorteerida

Aarete Laegas palub rõivad enne annetamist kodus sorteerida

Heategevusühing Aarete Laegas palub kevadistel kapituulutajatel rõivaid enne annetamist kodus sorteerida ja pakke vastavalt sisule märgistada. Nii jõuavad kasutuskõlblikud rõivad kiiremini inimesteni, kes neid sel hetkel enim vajavad.

„Kevade saabumine tähendab paljudele kodust suurkoristust ning üle võib jääda asju, mis väärivad taaskasutusse saatmist. Võtame tänuga vastu kasutuskõlblikke – terveid ja puhtaid – asju. Abivajajad küsivad meilt enim mugavaid tubaseid riideid nagu dressipükse, retuuse, T-särke ja pusasid. Väga nõutud on XXL ja suuremad rõivad, sest neid annetatakse vähem ja samas kantakse ka rohkem läbi,“ selgitab Aarete Laeka asutaja ja eestvedaja Kadri Britt Põldre. „Alati on oodatud eri suuruses meeste riided, sest neid jõuab üldiselt meieni vähem ja mehed kannavad oma asju ka rohkem lõpuni. Ka laste õueriideid ja jalatseid küsitakse palju, aga aktiivsed rüblikud võtavad neist tihti viimast ja annetamiseks selliseid korralikke asju napib.“

Foto: Aarete Laegas

Heategevusorganisatsiooni kevadkampaania juhib tähelepanu rõivaste sorteerimisele, mis on väga ajamahukas tegevus. Samuti, kui tekstiilesemed õigeaegselt kottidest stangedele ja uutesse kodudesse ei jõua, võivad need liiga kauaks seisma jäädes hakata oma väärtust kaotama. Aeg-ajalt peab annetajatele veel meelde tuletama, et katkised ja mustad tekstiilesemed tuleks viia otse jäätmejaama.

„Meile teeks suurt rõõmu, kui annetatud asjad oleksid sellised, mida annaksid julgelt kanda oma sõbrale, ja saajat arvestades ka juba eelsorteeritud. See on hõlpsam, kui koguda kodus erinevate inimeste rõivad kohe eraldi: tüdruku asjad siia, poisi asjad sinna ning enda omad kolmandasse kotti või kasti,“ lisab Kadri Britt. „Annetaja jaoks on see lihtsam, sest tal on parim ülevaade oma esemetest, ja nii jõuavad ka annetused kiiremini-otsemini abivajajateni pakkide või Aarete Laeka heategevuspoe kaudu. Kuna ma ise võtan abipalveid vastu ja ka komplekteerin abipakke, on mul hea ülevaade, mida antud hetkel vajatakse. Nii olen näiteks abipakkidesse kodust oma laste just väikeseks jäänud asju haaranud või enda ja elukaaslase kapitühjendust teinud. Meie jaoks säästaks Aarete Laekas eelnev annetuste sorteerimine väärtuslikku aega, mida saaksime kasutada muudeks olulisteks tegevusteks (nt rohkemate abipakkide komplekteerimine, organisatsiooni arendustöö).

  • Suvel kümneaastaseks saav Aarete Laegas paneb annetatud asjadest kokku abipakke ja toimetab need raskustesse sattunud Eesti inimestele. Pelgurannas asuv heategevuslik pood aitab katta mittetulundusühingu kulusid ning pakub taskukohast valikut rõivaid, jalanõusid, kodutarbeid, tekstiiltooteid, mänguasju ja raamatuid.
  • Aarete Laegas võtab annetusi vastu Põhja-Tallinnas aadressil Madala 3, esmaspäevast reedeni kell 10.00 – 18.00 ning laupäeviti kell 10.00 – 16.00. Samal ajal on avatud ka heategevuspood.
Foto: Aarete Laegas
Head Uudised GoodNews