1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Aasta jazzmuusik 2023 on bassist ja helilooja Janno Trump
Aasta jazzmuusik 2023 on bassist ja helilooja Janno Trump

Aasta jazzmuusik 2023 on bassist ja helilooja Janno Trump

25. aprillil tunnustati Eesti Jazzliidu ja festivali Jazzkaar poolt Eesti silmapaistvamaid jazzmuusikuid. Eesti Jazziauhindu jagati 17. korda ning auhindu jagati seitsmes kategoorias. Auhinnatseremoonia toimus festivalil Jazzkaar enne aasta jazzmuusik 2022 Kirke Karja kontserti.

Tunnustused

Aasta Jazzmuusik 2023 tiitli pälvis hinnatud helilooja, bassist ja ansamblipartner Janno Trump; Noore Jazzitalendi auhinna sai saksofonist Tobias Tammearu, kes on noorele eale vaatamata jõudnud luua muusikat nii ansamblitele, filmidele ning teatritele; Aasta Jazzihelilooja on Taanis elav Karmen Rõivassepp, kes võlub kuulajaid ühteaegu oma lauluoskusega kui ka komponeeritud paladega; Jazziedendaja 2023 tiitli sai Gülnar Murumägi ja Haapsalu jazziklubi, kes on suutnud aastatepikkuse tööga populariseerida Lääne-Eestis jazzmuusikat ning algatanud seal ka jazzmuusika festivali Taff:Fest; Aasta Jazzansambel on New Wind Jazz Orchestra, kes oma lühikesele tegutsemisaeale vaatamata on lavalaudu jaganud paljude tippmuusikutega ning kes edendavad oma tööga bigbandi-kultuuri Eestis.

Esmakordselt jagati  välja kaks uut auhinda. Eesti Päevalehe lugejad valisid avaliku hääletuse teel publiku lemmiku, kelleks osutus Bianca Rantala – noor helilooja, dirigent ja muusik, kes paistab silma oma arranžeeringute ja omaloominguga. Eesti Jazzliit ja festival Jazzkaar koostöös Kultuuripartnerlus SA-ga andsid esmakordselt välja eripreemia “Panus Eesti jazzmuusikasse”. Auhinna pälvis legendaarne muusik, viljakas helilooja ning klahvpillide võlur, üle 30 omanimelise heliplaadi autor ja rahvusvahelise karjääriga Tõnu Naissoo aastatepikkuse töö ning jazzmuusika populariseerimise eest.

Foto: Rene Jakobson

Üks hõivatumaid bassiste Eesti jazzis

„Janno Trump on Eesti jazzis hõivatumaid bassiste, tema särav ja stiilne basskitarr loob kindla vundamendi nii oma ansamblitele JT Conception ja Janno Trump Clarity Ensemble kui paljudele erinevatele kooslustele. Janno Trumpi nakatav musitseerimine, helilooming ja suurepärased arranžeeringud rikastavad oluliselt Eesti jazzimaastikku, tema osaluseta ei kujutaks tänast Eesti jazzielu ette,” kiidab Aasta Jazzmuusiku tiitli pälvinud Trumpi Jazzkaare kunstiline juht Anne Erm. Aasta Jazzmuusikut tunnustati 3500 euroga koostöös Piletikeskusega.

„Tõnu Naissoo on Eesti jazzi suurkuju, kelle särav muusikukarjäär helilooja ja jazz-pianistina on rikastanud muusikaelu üle 50 aasta ning olnud inspiratsiooniks ja eeskujuks mitmele generatsioonile jazzmuusikutele ning muusikasõpradele. Seda suurem on rõõm, et koostöös Kultuuripartnerluse Sihtasutusega saame Naissoo pikaaegset tööd täna tunnustada,” sõnas Eesti Jazzliidu tegevjuht Elo-Liis Parmas.

Aasta Jazzansamblit tunnustati 2000 euroga Eesti Autorite Ühingult, Noor Jazzitalent pälvis 2000 eurot Telliskivi Loomelinnakult, Aasta Jazzihelilooja sai 2000 eurot Eesti Autorite Ühingult ning Aasta Jazziedendaja 2023 sai kingituseks JURA E8 kohvimasina festivali peatoetajalt JURAlt. Publiku lemmik sai auhinnaks 500€ ÖÖD hotelsi kinkekaardi ning 2000€ Delfi meedia reklaamikrediiti.

  • Eesti Jazziauhindadest tegi ülekande Eesti Päevaleht ja Klassikaraadio. Auhinnatseremoonia on järelvaadatav SIIN ja järelkuulatav SIIN.
  • 34. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 23.–30. aprillini 2023. Tutvu festivali kava ja artistidega kodulehel. Jazzkaare tegemistel hoia silma peal ka Facebookis ja Instagramis ning kuula festivalil esinevate artistide playlisti siit. Kohtume Jazzkaarel!

 

Head Uudised GoodNews