1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Aasta keeleteoks valiti õigekeelsussõnaraamat
Aasta keeleteoks valiti õigekeelsussõnaraamat

Aasta keeleteoks valiti õigekeelsussõnaraamat

Aasta keeleteokonkursil võitis peaauhinna „Eesti õigekeelsussõnaraamat ÕS 2018“.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps tänas kõiki eesti keele hoidjaid. „Tunnustame neid, kes vaid miljonilise rahvakillu emakeele hoidmisel ja arendamisel on midagi tähelepanuväärset korda saatnud,“ ütles Reps.

Peaauhinna pälvinud Eesti Keele Instituudis valminud ÕS 2018 kannab edasi 1918. aastal alguse saanud õigekeelsussõnaraamatute tava. Praegune ÕS on järjekorras 13. Esimest korda ajaloos ilmusid paber-ÕS ja võrgu-ÕS korraga. Raamatu koostamise töörühma juhtis Maire Raadik, töörühma liikmed olid Tiiu Erelt, Tiina Leemets, Sirje Mäearu, Ülle Viks, Peeter Päll ja Argo Mund.

Rahvahääletuse võitsid Peetri lasteaed-põhikooli õpilased õpetaja Helen Pullineniga. Võidu tõid neile vihikud „Iga päev on seiklus“ ehk lühidalt IPOS. Õpetaja eestvedamisel täidavad 4e lapsed juba kolmandat aastat vihikut, kuhu kirjutavad iga päev üles enda jaoks olulisi sündmusi. Algsest ühest kohustuslikust lausest päevas on kasvanud välja lehekülgedepikkused põnevad jutustused. Praeguseks on kõigil täis kirjutatud mitu vihikut, enamikul üle kümne. Üks lastest on oma vihikutest välja andnud raamatu.

Aasta keeleteokonkursil antakse välja kaks auhinda: peaauhind ja rahvaauhind. Peaauhinna otsustavad taasiseseisvunud Eesti haridus- ja teadusministrid, rahvaauhind selgitatakse avaliku hääletuse teel.

Rahvahääletusel osalejaid oli tänavu ligi 2000 ja hääletuse võitsid vihikud „Iga päev on seiklus“ 564 häälega. Järgnesid õpik „K nagu Kihnu“ 284 häälega, EKI keelekillud ETV-s 190 häälega ning Tallinna ja Narva eesti keele majade rajamine 182 häälega.

Head Uudised GoodNews