1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Aasta Keskkonnasõbralikuks Ettevõtteks kuulutati kunstmuruväljakute rajaja
Aasta Keskkonnasõbralikuks Ettevõtteks kuulutati kunstmuruväljakute rajaja

Aasta Keskkonnasõbralikuks Ettevõtteks kuulutati kunstmuruväljakute rajaja

Foto: Joonas Sisask

25 aastat üle Euroopa jalgpalliväljakuid rajanud Eesti ettevõte Advanced Sports Installations Europe pälvis eile Aasta Keskkonnasõbralikku Ettevõtte konkursil üldvõidu.

Täielikult Eesti kapitalil põhinev ettevõte sai Aasta Keskkonnasõbraliku Ettevõtte tiitli ja oma alamkategoorias ka kõige enam inimeste hääli uuendusliku kunstmuru taaskasutustehnoloogia Arena väljatöötamise eest. Aasta Keskkonnasõbraliku Ettevõtte konkursi üldvõitja tiitli andis maailmas ainulaadse kontseptsiooni loojale Raul Lättemägile eile õhtul toimunud galal üle keskkonnaminister Siim Kiisler.

Foto: Joonas Sisask

Advanced Sports Installations Europe ASi (ASIE) omanik Raul Lättemägi tänas konkursi žüriid ja avalikul hääletusel ettevõtet toetanud inimesi. “Ühiskondlikult vastutustundliku ettevõttena paneme keskkonnasäästule ja ringmajanduse põhimõtete rakendamisele väga suurt rõhku, kuna ühe täismõõtudes jalgpalliväljaku väljavahetamisel on vaja ümber töödelda 250-300 tonni erinevaid materjale,” rääkis Lättemägi. “Kunstmuruväljakute vahetamine tekitab igal aastal Euroopa Liidus 600 000 tonni kummi, liiva ja plastiku segajäätmeid,  aastaks 2030 kasvab see jäätmekogus rohkem kui 3 miljoni tonnini. Meie Arena tehnoloogia võimaldab eemaldatava kunstmuru komponendid sorteerida, puhastada ja kuivatada ning uuesti jalgpalliväljakutel kasutusele võtta, hoides sellega ära miljoni tonni segajäätmete teket aastas.”

Foto: Joonas Sisask

Lättemägi kinnitusel on ettevõttes väljatöötatud Arena tehnoloogia eeliseks on see, et vanalt kunstmuruväljakult saab kätte praktiliselt 100% täitematerjalist. “Kuna kogu vahetusprotsess tehakse ära jalgpallistaadionil kohapeal, on tänu minimaalsele transpordivajadusele ka CO2 saaste tekitamine kordades väiksem kui seni,” selgitas ta. “Suurema osa kasutatud kunstmurukattest saame paigaldada näiteks harjutusväljakutele või koolide jalgpalliplatsidele, mis on võrreldes teiste pakkujatega soodsam ja ka oluliselt keskkonnasäästlikum lahendus. Ringmajanduse viimane etapp on kunstmuru ümbertöötlemistehas, kus eriti kulunud kasutuskõlbmatust kunstmurukattest saavad taas plastigraanulid ehk väärtuslik tooraine plastitööstustele.”

ASIE on saanud kahel korral toetust Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020, et töötada välja maailmas ainulaadne kunstmuru taaskasutamise tehnoloogia Arena ning selleks vajalike seadmete prototüübid.

Konkurssi Aasta Keskkonnasõbralik Ettevõte korraldatakse igal aastal, et selgitada välja keskkonnasaaste vähendamisse ja keskkonnahoidu panustanud firmad. Võitjate tunnustamisega soovitakse innustada teisi ettevõtteid, organisatsioone ja eraisikuid keskkonnasõbralikke lahendusi kasutama.

Advanced Sports Installations Europe AS on Euroopa üks juhtivaid kunstmuruväljakute rajajaid ning hooldajaid. 1992. aastal tegevust alustanud ettevõte põhineb täielikult Eesti kapitalil ning on 25 aastaga rajanud rohkem kui 1100 jalgpalliväljakut Skandinaavias, Suurbritannias ja Kesk-Euroopas. ASIE paigaldab ligi miljon ruutmeetrit kunstmuru aastas, eesmärk on jõuda 4,5 miljoni ruutmeetrini.  Ettevõte pakub teadaolevalt ainsana Euroopas kunstmuru spordiväljakuid kasutusrendi põhimõttel ning on liitunud 70 tootjat ühendava Euroopa Kunstmuru Organisatsiooniga ja maailma suurima kunstmurutööstuse organisatsiooniga Synthetic Turf Counsel, kuhu kuulub üle 200 ettevõtte rohkem kui 10 riigist. ASIE kuulub ka Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumisse ning pälvis eelmisel kevadel ka Vastutustundliku Ettevõtluse Pronkstaseme Märgise.

Vaata videot!

Head Uudised GoodNews