1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Aasta klassikaalbumi nominentideks on nelja klassikalise muusika žanrikategooria võitjad
Aasta klassikaalbumi nominentideks on nelja klassikalise muusika žanrikategooria võitjad

Aasta klassikaalbumi nominentideks on nelja klassikalise muusika žanrikategooria võitjad

Eesti Muusikanõukogu ja Eesti Fonogrammitootjate Ühingu koostöös selgusid Eesti muusikaauhindade 2022. aasta klassikaalbumi kategooria nominendid, milleks on nelja klassikalise muusika žanrikategooria võitjad.

Aasta klassikaalbumi žanrikategooriate kandidaatide nimekiri koostati Eesti Muusikanõukogu liikmete esitatud ettepanekute alusel. Kategooria sisaldab žanrikategooriaid, milleks on kammermuusika, sümfooniline või lavamuusikamuusika, koorimuusika ja eesti helilooming. Erinevatest valdkonna ekspertidest koosnenud žürii valis esitatud albumite põhjal parimad. Iga žanrikategooria parim pälvis nominatsiooni ja just nende seast valitakse aasta klassikaalbum.  

Aasta heliloomingualbum 

Sten Lassmann “Heino Eller. Complete Piano Music. Volume Seven” (Toccata Classics)

Üle kümne aasta on pianist Sten Lassmann tegelenud Heino Elleri klaveriloomingu esitamise, salvestamise, uurimise ning tutvustamisega. Aastal 2021 ilmus Toccata plaadimärgi all seitsmes osa Heino Elleri kogutud klaveriteostest. Rahvusliku klassiku Heino Elleri loomingu kõige ulatuslikuma osa moodustavad ligi 200 klaveriteost. See rikkalik muusikavaramu on siiani suures osas tundmatu ning paljudest teostest puuduvad ka helisalvestused. Sten Lassmann on esimese pianistina ette võtnud Elleri loomingu tervikliku salvestamise ning aastast 2011 ilmub Londonis plaadifirmas Toccata Classics sari “Heino Eller: Complete Piano Music”.

Aasta kammermuusikaalbum 

Anna-Liisa Eller “Strings Attached. The Voice of Kannel” (Harmonia Mundi)

Eesti kõrgetasemelise kandlemängija Anna-Liisa Elleri sooloalbumi “Strings Attached: The Voice of Kannel” andis 2021. aasta suvel välja maailma üks mainekamaid plaadifirmasid Harmonia Mundi. Anna-Liisa Elleri eriline huvi on kuulunud kaasaja muusikale ja vanamuusikale. Albumile jäädvustas ta enda seaded William Byrdi, John Dowlandi, Louis Couperini, Guillaume de Machaut’, Jean-Philippe Rameau, Sylvius Leopold Weissi ja Girolamo Frescobaldi teostest ning improvisatsioonid. Albumil kõlab ka Helena Tulve teos.

Aasta koorimuusikaalbum 

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, dirigent Kaspars Putniņš “Alfred Schnittke. Choir Concerto, Three Sacred Hymns. Arvo Pärt. Seven Magnificat-Antiphons” (BIS Records)

Alfred Schnittke “Koorikontsert” (1984/85) on üks võimsamaid a cappella kooriteoseid. Selle aluseks on 10. sajandi armeenia poeedi Grigor Narekatsi palvetekstid, mis peegeldavad patukahetsusest ja puhtusejanust tulvil hinge usalduslikku vestlust Jumalaga. Selle kõrvale valis dirigent Putniņš Arvo Pärdi loomingust teose “Sieben Magnificat-Antiphonen” (1988), mis koondab endas seitset antifooni ja Maarja ülistuslaulu, mida roomakatoliku liturgias lauldakse seitsmel õhtupalvusel enne jõululaupäeva.

Tallinnas Niguliste kirikus toimunud salvestusprotsessis osales tunnustatud helirežissöör Jens Braun, koormeister oli Heli Jürgenson ja plaadi andis välja BIS Records eelmise aasta juunis. Album on esitatud Grammy nominendiks parima kooriesituse kategoorias ning pälvis 2021. aasta oktoobrikuus auhinna Diapason d’Or ja ka aastaauhinna Diapason d’Or de l’Année, mida annavad välja Prantsuse ajakiri Diapason ja raadiokanal France Musique.

Aasta sümfoonilise või lavamuusika album 

Mihkel Poll, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, dirigent Mihhail Gerts “Sergei Rachmaninoff. Eduard Tubin. Works for Piano and Orchestra” (Dux)

Vene helilooja Sergei Rahmaninov ja eestlane Eduard Tubin on erinevatest põlvkondadest, kuid mõlemad pidid põgenema oma kodumaalt vastavalt USA-sse ja Rootsi. Rahmaninov tegi seda 1917 Oktoobrirevolutsiooni tulemusel, Tubin põgenes Nõukogude Liidu okupatsiooni eest 1944. aastal. Nad ei kohtunud kunagi, kuid Tubinal oli õnn osaleda Rahmaninovi kontserttuuril Viinis 1938. aastal. Kuigi nende kahe helilooja muusika on silmatorkavalt erinev, on nad hingelt mõlemad sümfoonilised dramaturgid.

Albumil kõlab Sergei Rahmaninovi 3. klaverikontsert, mida peetakse klaverimuusika üheks tippteoseks, ning Eduard Tubina klaverikontsertiino. Solist on tunnustatud eesti pianist Mihkel Poll, ERSO-t juhatab Mihhail Gerts. Sarnaselt Mihkel Polli varasemate plaatidega kombineerib ta ka sellel plaadil teadlikult Eesti ja maailmakuulsa helilooja teoseid.

Eesti muusikaauhindade auhinnatseremoonia toimub 26. jaanuaril.

Head Uudised GoodNews