
AASTA KOKARAAMAT 2024: “Eesti Peakokkade lugu: Sbornikust Michelinini”
Aasta Kokaraamat 2024 tiitli võitjaks kuulutati möödunud aastal Tallinna Toidumessil Heidi Vihma raamat „Eesti Peakokkade lugu: Sbornikust Michelinini“ Eesti restoranide ja kokkade kolmekümne aasta arengust 65 peakoka silme läbi. Võistluse esikolmikusse jõudsid ka erakokk ja toidutoimetaja Maru Metspalu ning Kaju Köögi peakokk Olga Kaju ja Triin Paaver.
„Raamatuga võtsin kokku enda enam kui 20 aasta pikkuse Äripäeva restoranide kolumni kirjutamise kogemuse, millele andis Eesti Peakokkade Ühing suurepärase väljundi. Võtan kirjutamise teekonnalt endaga kindlasti kaasa lugupidamise kokaameti vastu – see on raske elukutse. Peakokkasid, kellega intervjuu tegin, ei ole tippu viinud miski muu, kui kirg, mida ma imetlen väga. Selle sama kire olen pannud ka raamatusse,“ rääkis Aasta Kokaraamatu 2024 autor Heidi Vihma.
Võtan kirjutamise teekonnalt endaga kindlasti kaasa lugupidamise kokaameti vastu – see on raske elukutse. Peakokkasid, kellega intervjuu tegin, ei ole tippu viinud miski muu, kui kirg, mida ma imetlen väga.
“Eesti Peakokkade lugu: Sbornikust Michelinini“ (EPÜ) jutustab lahti Eesti toidumaailma – restoranide ja kokkade – arengu kolmekümne aasta vältel läbi kuuekümne viie peakoka silmade, mida rikastavad toidukriitiku tähelepanekud ning 53 retsepti minevikust ja tänapäevast. Eesti toidu kõrgkultuuri lugu algab ajast, mil nõukogudeaegsete restoranide keskmes oli retseptikogumik sbornik, ning viib meid tänapäeva, mil Eesti restoranimaastikku valgustavad Michelini tähed. See on isuäratav lugemine, mis säriseb põnevusest kui täiskiirusel töötav restoraniköök tipptunni kuumuses.
Kokaraamatute võistlusel pälvis teise koha Olga Kaju ja Triinu Paaveri raamat “Ainult küpsised” (Varrak AS), kuhu on kokku kogutud enam kui 90 nostalgilist ja modernset küpsiseretsepti. Kolmanda koha saavutas Maru Metspalu raamat “Maru maitsete maailm. Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk armastus täistaimselt taldrikul” (Paras kompott OÜ), mis avab puhaste maitsete ja taimse tooraine maailma. Parimaks tõlkeraamatuks valiti Jamie Oliveri raamat “5 koostisosa. Vahemerelised road” (Kirjastus Pegasus), mille tõlkis eesti keelde Sille Teiter ja toimetas Karin Kastehein ning mis võtab kokku kiired ja lihtsad road Vahemere köögist.